«آنان که زودتر از زمانه خود به دنیا آمده اند معمولا دچار رنج های عظیم و توان فرسایی شده اند و گناهِ آنان این بوده است که از زمان خود جلوتر بوده اند...»
آنان که زودتر از زمانه خود به دنیا آمده اند معمولا دچار رنج های عظیم و توان فرسایی شده اند و گناهِ آنان این بوده است که از زمان خود جلوتر بوده اند... « عیسی خان فتوحی » یکی از این مردان است، او نخستین مدرسه شبانه روزی را در 1303ش در مراغه به وجود آورد و با هزینه شخصی خود، 20 نفر از کودکان یتیم و بی سرپرست شهر را در…
« فکر کردن مشکل ترین کارها نیز هست و این از فرهنگ فرسوده و ناتوان و غیرمولد بر نمی آید!
« صدای معلم » ضمن اظهار تاسف و تاثر عمیق خود به مناسبت درگذشت این جامعه شناس آگاه ایرانی و تسلیت به خانواده ایشان و نخبگان دغدغه مند و مسئولیت پذیر ؛ جملاتی را از کتاب مشهور ایشان « جامعه شناسی نخبه کشی » در بخش « مقدمه » و نیز » نتیجه گیری در پایان کتاب می آورد
گروه گزارش/ « علی رضا قلی » جامعه شناس ، نویسنده و پژوهشگر هشتم فروردین بر اثر عارضه قلبی در یکی از بیمارستان های تهران درگذشت . مجله بخارا در معرفی او نوشته است: ( 1 ) « علی رضاقلی در سال ۱۳۲۶ در شمیران به دنیا آمد. او تحصیلات متوسطه را در رشته ادبی در سال ۱۳۴۶ در دبیرستان بهرام قلهک شمیران به پایان رسانید. در همان سال در رشته علوم…
«این معلمهایند که دانشمندان، شاعران و خادمان اجتماعی و سیاسی را پروراندهاند»
گروه تاریخ/ ایرج میرزا (پاییز ۱۲۵۲ یا ۱۲۵۳ خورشیدی در تبریز - ۲۲ اسفند ۱۳۰۴ خورشیدی در تهران) ملقب به «جلالالممالک» و «فخرالشعرا»، از جمله شاعران برجستهٔ ایرانی در عصر مشروطیت (اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی) و از پیشگامان تجدد در ادبیات فارسی بود. ایرج میرزا در قالبهای گوناگون شعر سروده و ارزشمندترین اشعارش مضامین انتقادی، اجتماعی، احساسی و تربیتی دارند. شعر ایرج ساده و روان و گاهی دربرگیرندهٔ واژهها…
« مدرسهای که کار نمیکند و کارنامه میدهد، مدرسهای که به تعصب دامن میزند، مدرسه نیست، زندان کودکان است. چه بهتر که فرو ریزد و زندانیان کوچک و خردسال را آزاد سازد»
گروه رسانه/ محمد بهمنبیگی نویسندهٔ ایرانی و بنیانگذار آموزش و پرورش عشایری در ایران در 26 بهمن 1298 چشم به جهان گشود . بهمن بیگی می گفت : « یکی از شعرای نامدار ایران میگوید : «از دشمنان شکایت برند به دوستان، چون دوست دشمن است شکایت کجا برم؟» مردم کرهی خونآلود خاک، هیچگاه روی آسایش ندیدهاند. این مردم گمراه و مظلوم، یا همیشه با هم در جنگ بودهاند و یا در…
«قیمتلی سؤز گئدر اؤز یِئرین تاپار ایسترسه باشدا یاز ایستر داشدا یاز»
آذربایجان در درازنای تاریخ مهد خرد و اندیشه و شجاعت و سخاوت بوده است . در کنار ستارخان و باکری ها، علامه جعفری و استاد شهریارها نشو و نمو کرده اند و در کنار معجز شبستری ها ، پروفسور هشترودی و شیخ شهاب الدین سهروردی ها بر تارک تاریخ مشعشع آذربایجان ایران حک شده اند. یکی از سوته دلان عرصه عاشقی و از سرداران شعر و شاعری کلاسیک و سنتی که در…
«این چه سیاست گذاری ای است که درک نمی کند که آموزش و پرورش کشور در بحران و آموزش و پرورش مناطق محروم در بحرانی مضاعف است؟»
گروه تاریخ/ ثریا مطهر نیا: « من به عنوان یک معلم وظیفه خودم می دانم که امید ایجاد کنم برای بچه ها که برای آینده شان تلاش کنند . 26 سال است افتخار شغل معلمی را دارم . برخی از مناطقی را که من می روم حتی خانواده ها یک تلویزیون ساده هم ندارند . حالم برای این بچه بد می شود ... مسئولیت من رو به روز سنگین تر می شود…
مقدمه احمد شاملو از آنجایی که به چندین هنر آراسته است، لذا آثار برجای مانده ی او را می توان به اشعار ، تحقیقات، ترجمه، نمایشنامه، فیلمنامه، ادبیات فولکلور ، قصه های منظوم و منثور کودکان و نوجوانان تقسیم نمود. ضمنا آثار این شاعر بینشمند و نوطلب چون به دوره های مختلف زندگانی او مربوط می شود ، ناگزیریم اشعار او را ازنظر سیر زمانی به سه دوره تفکیک کنیم. گذشته…
« بالاترین و مقدس ترین حقوق ملت آزادى قلم و بیان است»
گروه تاریخ/ 21 مهر 1358 ، سالروز درگذشت غلامحسین مصاحب، معرف ریاضیات جدید و پایهگذار دانشنامهنویسی علمی به زبان فارسی است. او از برجستهترین دانشمندان تاریخ معاصر به شمار میرود و علم و فرهنگ در ایران بسیار مدیون اوست. « منطق رياضی، توان اين را دارد که تفکر بشری را از محصور بودن در کادر درست و غلط و صواب و خطا، به مرز ديگری که معنی دار و بی معنی بودن…
« ایرج، از همان بدو کودکی با بزرگانی که به خانه آنها رفت و آمد داشتند آشنا بود و این موقعیت خانوادگی سبب شد وی از همان روزهای نخست خوب و بد روزگار و فرهنگ را تشخیص دهد و نسبت به اهمیت مطالعه فرهنگ آگاه گردد»
گروه تاریخ/ ایرج افشار یزدی (زادهٔ ۱۶ مهر ۱۳۰۴ تهران – درگذشتهٔ ۱۸ اسفند ۱۳۸۹ تهران)- پژوهشگر فرهنگ و تاریخ ایران و ادبیات فارسی، ایرانشناس، کتابشناس، نسخهپژوه، نویسنده و استاد دانشگاه ایرانی بود. شفیعی کدکنی : «حدود نیم قرن با او زندگی کردم در کوه و دشت، در سفر و حضر، در وطن و سرزمینهای بیگانه، و یک جمله سیاسی از او نشنیدم. او روزنامه نمیخواند و در منزلش رادیو و تلویزیون…
«کسروي نزديک به هفتاد سال پيش نوشت که سي سال از جنبش مشروطه مي گذرد اما يک از هزار ايراني هنوز معني حکومت مشروطه را نمي داند ( 1 )
گروه تاریخ/ سیّد احمد حُکمآبادی که بعدها نام خانوادگی کَسرَوی را برگزید در ۸ مهر ۱۲۶۹ در تبریز دیده به جهان گشود . سيداحمد براي اينكه زبان انگليسي ياد گيرد، سال بعد به آموزگاري زبان عربي وارد مدرسه آمريكايي شد و در همان مدرسه، براي ياد دادن عربي به شاگردان، كتاب النجمهالدريه را در دو جلد نوشت كه سالها در دبيرستان هاي تبريز از روي آن درس ميخواندند و هم در آن…
« جالب اینکه، ابتدا اسم این كتاب، «ماهی سياه كوچولوی دانا» بود، اما بعداً کلمه «دانا» از آن حذف شد، چرا که این کلمه در میان چریک ها نه تنها ارزش نبوده است، بلکه بار معنایی منفی نیز دربرداشته.... و ای کاش، آن جنبه دانایی بر جنبه عمل، تفوق می داشت... »
صمد در دوم تیرماه 1318ش. در محله چرنداب تبریز در یک خانواده ی تهیدست چشم به جهان گشود و تنها 29 سال زندگی کرد و در 1347ش در ارس غرق شد. زندگی او ، بیش از تمامی داستانهایش به زندگیِ قصه معروفش « ماهی سیاه کوچولو» شباهت داشت. مانند او شک می کند، به وضع موجود قانع نمی شود، تشنه جست و جو و دانستن و خطر کردن بوده و به خاطر…
زنده یاد دکتر پرویز ناتل خانلری : امروز، روزگار ما خوب نیست، در كار ما هزاران عیب و نقص هست. باید زود، هر چه زودتر كار را چاره كنیم. خطری عظیم در پیش است. خطر آنكه فرصت كار از دست برود و دیگر كوشش و آرزوی ما سودی ندهد. مسئله ای كه با آن روبه رو هستیم مسئله «هستی یا نیستی» است
پیش از آن که بخواهم وارد موضوع اصلی شوم ، مقدمه ای کوتاه خواهم داشت بر عدم رای اعتماد مجلس به « حسین باغگلی » گزینه پیشنهادی ابراهیم رئیسی برای وزارت آموزش و پرورش . 18 وزیر در دولت ابراهیم رئیسی رای اعتماد گرفتند جز باغگلی . در این مورد به تفصیل و قبلا نوشته ام اما نکته ای که می خواهم به آن اشاره نمایم ، اجماع و تمرکز کم نظیر…
خودش را معلم معرفی میکند. از شهرت و در کانون توجه بودن خوشش نمیآید. زنجان را به سان اهالی همهی آبادیها دوست دارد. او معتقد است: داشته های هر جغرافیایی برای کسانی که با آنجا "انس" دارند یا مولود آنجایند، زیبا و مایهی فخر است. همه جا را زیبا میداند و تفاوتی بین شهرها قائل نیست. بناهای تاریخی و معروف شهرها را فاقد شرط کافی برای فخر فروشی میشمارد و دلیل ارزشمند…
« عمیقا باورمند بودم که فرهنگ را باید جست و جو کنیم »
گروه تاریخ/ جلال ستاری (زاده ۱۴ مرداد ۱۳۱۰ در رشت – درگذشته ۹ مرداد ۱۴۰۰ در تهران) نویسنده، پژوهشگر، اسطورهشناس، مترجم، و اندیشمند ایرانی بود. ستاری بیش از ۱۰۰ کتاب در زمینههای افسانهشناسی، ادبیات نمایشی و نقد فرهنگی در طی بیش از ۶۰ سال نوشته یا ترجمه کردهاست. این کتابها بعضاً از کتابهای مرجع و شاخص در زمینههای تخصصی خود هستند.او نشان هنر و ادب درجه شوالیه را از دولت فرانسه دریافت…
محمدرضا شجریان : بهبهانی زنی بود که همه جهان را به شکل خانواده خود دید و آنها را به صلح و صفا دعوت کرد. او با پشتکار به خود پشتوانه حقوق زن و مادری شد
گروه تاریخ/ سیمین خلیلی معروف به سیمین بـِهْبَهانی (زادهٔ ۲۸ تیر ۱۳۰۶ تهران – درگذشتهٔ ۲۸ مرداد ۱۳۹۳ تهران)، معلم، نویسنده، شاعر غزلسرای معاصر ایرانی و از اعضای کانون نویسندگان ایران بود. سیمین بهبهانی در طول زندگیاش بیش از ۶۰۰ غزل سرود که در ۲۰ کتاب منتشر شدهاند. شعرهای سیمین بهبهانی موضوعاتی همچون عشق به وطن، زلزله، انقلاب، جنگ، فقر، تنفروشی، آزادی بیان و حقوق برابر برای زنان را در بر میگیرند.او…
« ملتی كه آثار قدیم خود را در طاق نسیان بیاندازد، مَثَلش مَثَل مردكاملی است كه همه تجارب و دانستههای گذشته خود را فراموش كند. چنین مردی اگر صد سال عمر كرده باشد، هنوز كودك نادان است »
گروه تاریخ/ « جلالالدین همایی (زادهٔ ۱۳ دی ۱۲۷۸ در اصفهان – درگذشتهٔ ۲۹ تیر ۱۳۵۹ در تهران) نویسنده، ادیب، شاعر، ریاضیدان و تاریخنگار معاصر است. همایی قرآن را از حفظ داشت و در شعر تخلصش «سنا» بود. او با جفر، اسطرلاب و نجوم قدیم نیز آشنا بود. وی یکی از حروف (مجلدات) لغتنامه دهخدا را نیز تدوین کردهاست. وی نوه همای شیرازی است. » « به تركِ همه چیز گفتن و…
« رفتار و کردار معین و روش وی در تدریس با منش وی در اجتماع هماهنگ بود »
گروه تاریخ/ محمّد معین در ۹ اردیبهشت ۱۲۹۷ در محلهٔ زرجوب رشت متولد و در ۱۳ تیر ۱۳۵۰ در تهران درگذشت. وی یکی از محققان برجسته و پدیدآورندهٔ یکی از مهمترین لغتنامههای فارسی یعنی فرهنگ معین است. دکتر «محمد معین» که حق زیادی به گردن ادبیات فارسی دارد، ۵۳ سال بیشتر عمر نکرد و از این مدت کوتاه عمر، ۴ سال و ۷ماهش را هم در کما بود. اما در همین زندگی کوتاه آن قدر مؤثر عمل…
« برای ایشان صداقت اصل بود و از تقلب و دروغ گویی بیزار و در رعایت عدالت و مقابله با تبعیض هم بینظیر بود و تحت هیچ شرایطی به سفارشات ترتیب اثر نمیداد »
گروه تاریخ/ محمدعلی مجتهدی گیلانی : ۱ مهر ۱۲۸۷، لاهیجان ( تولد ) – ۱۰ تیر ۱۳۷۶، نیس فرانسه ( وفات ). استاد دانشکدهٔ فنی دانشگاه تهران و رئیس دبیرستان البرز بود. او سرپرستی دانشگاه صنعتی آریامهر را بر عهده داشت. او همچنین در دورههایی ریاست دانشگاههای ملی ایران، پهلوی و پلیتکنیک تهران را عهدهدار بود. « من نظم و ترتیب را اساس زندگی میدانم . » « من افتخار نمیکنم که…
« ۵۳ ساله بود كه نخستين دبستان مختلط در ايران را در تهران گشود تا آموختههايش در آمريكا را به كار بندد »
گروه تاریخ/ سه تير 1366 ؛ 34 سال پيش در چنين روزی بدرالملوك بامداد در تهران درگذشت. میگفت: «زندگانی از ابتدای تمدن بشر تا به حال به جهت بروز و ظهور رساندن هوش و كفایت زن مهیا نبوده است».
غلامحسین ساعدی : حضور در کلاس درس از حالت یک وظیفه درآمد. او با پنجاه شصت بچه می توانست دنیای قشنگ تری بسازد. مشکل رابطه ها عوض شد. آشنائی با تک تک آنها، با پدر و مادرها، با تمام مردم. چرا که صمد نیز چنین میکرد
گروه تاریخ/ صمد بهرنگی ۲ تیر سال ۱۳۱۸ در محله چرنداب در جنوب بافت قدیمی تبریز در خانوادهای تهیدست به دنیا آمد . قشر کارمندان به تعبیری قطعه گوشت مرده ای- آسان طلبی کارمندانه- ویژگی های بیماری- سینما، تنها برای سرگرمی و خوشایند- کتاب و خواندنی و تسوید اوراق- موسیقی برای عشق کردن- میانه روی مذهبی از روی محافظه کاری و بی عرضگی- باد، فرمانروای فکر- خواندنی ها، شنیدنی ها و دانستنی…
« مسئولیت زاده توانایی نیست ، زاده آگاهی و زاده انسان بودن است »
گروه تاریخ/ « علی شریعتی » در ۲۹ خرداد ۱۳۵۶ در ساوت همپتون انگلستان درگذشت . « صحبت از جامعه ای است که نیمی از آن خوابیده اند و افسون شده اند و نیمی دیگر که بیدار شده اند، در حال فرارند. ما می خواهیم این خوابیده های افسون شده را بیدار کنیم و واداریم که «بایستند» و هم آن فراری ها را برگردانیم، و واداریم که بمانند. »
« خوشبختی امروز ما، تنها به درد آن میخورد که در راه خوشبختسازی دیگران به کار گرفته شود. شرط بقای سعادت ما این است و همین نیز علت سعادت ماست »
گروه تاریخ/ « نادر ابراهیمی » در سن ۷۲ سالگی پس از چندین سال دست و پنجه نرم کردن با بیماری بعد از ظهر پنجشنبه ۱۶ خرداد ۱۳۸۷ درگذشت. او فعالیت حرفهای خود را در زمینهٔ ادبیات کودکان، با تأسیس «مؤسسهٔ همگام با کودکان و نوجوانان» ـ با همکاری همسرش ـ در آن مؤسسه متمرکز کرد. این مؤسسه، بهمنظور مطالعه در زمینهٔ مسائل مربوط به کودکان و نوجوانان برپا شد و فعالیتش…
« تعجب من از این است این دانشجویان، که همگی در این کلاسها شرکت داشتند، چرا آن وقت اعتراض نمیکردند، من بارها و بارها این موضوع را برای آنها توضیح دادهام... »
گروه تاریخ/ ستّاره فرمانفرمائیان مادر مددکاری اجتماعی ایران روز چهارشنبه سوم خرداد ۱۳۹۱ خورشیدی در شهر لسآنجلس و در سن ۹۱ سالگی چشم از جهان فرو بست . « مددکار باید به هر کاری تن بدهد تا اجتماعش را بهتر کند. این آدم ها اشتباه می کنند که فکر می کنند با تغییر حکومت یا دولت و از راه سیاست باید جامعه را بهتر کرد. نه، این درست نیست. باید رفت و…
« من از کسی تقلید نکردم. به گمانم حتی از خودم هم تقلید نکردم »
گروه تاریخ/ « احمدرضا احمدی » در ساعت ۱۲ ظهر روز دوشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۱۹ در کرمان متولد شد. کارهای مهمی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان زیر نظر او انجام شد، از جمله تدوین ردیف موسیقی ایرانی، آوازهای محمدرضا شجریان، شعرخوانی و ضبط صدای شاعران مهم با آثاری از نیما یوشیج، احمد شاملو، نادر نادرپور، فروغ فرخزاد، یدالله رؤیایی، نصرت رحمانی.
« پنج سال در روستاها و بخش های اصفهان معلم بود و در سراسر این دوره همواره با افرادی که به دیگران اجحاف می کردند، تذکر می داد. در نخستین مدرسه، همان اول کار دید که مدیر از بچه ها پول دفتر صد برگی می گیرد اما به جایش دفتر چهل برگی می دهد به مدیر اعتراض کرد که چرا حق بچه ها را می خورد، او را به مدرسه دیگری منتقل کردند که پنج کیلومتر دورتر بود »
گروه تاریخ/ ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ خورشیدی تهران ؛ « محمدرضا باطنی » معلم ، زبان شناس ، نویسنده و مترجم ، چشم از جهان فرو بست . « می توانست برود. می توانست در بسیاری از دانشگاههای اروپا و آمریکا به تدریس و تحقیق بپردازد. می توانست گرین کارت بگیرد و ... اما ماند. "من کجا بروم؟ اصلا چرا بروم؟ اینجا خانه من است، وطن من است، اگر قرار باشد کسی برود…
« " فرخ رو پارسا " زبان عربی را از درسهای اجباری دبیرستانها حذف کرد، به ارزیابی گواهیهای طلاب حوزهها در آموزش و پرورش پایان داد و چادر را در مدارس منسوخ کرد »
۱۸ اردیبهشت ۱۳۵۹؛ ۴۱ سال پیش در چنین روزی فرخرو پارسا در تهران اعدام شد.فرخرو پارسا در قم زاده شد. پدر و مادرش از روزنامهنگاران و موسسان چند مجله نوگرا و هوادار حقوق زنان بودند و بر برابری فرزندانشان در آموزش و پرورش پافشاری میکردند. او در کنار آموزش در دبستان و دبیرستان در تهران و مشهد، به همراه خواهرش تار و ویلون مشق میکرد. در ۲۰ سالگی از دانشسرای تربیت دبیری…
خبرگزارى آسوشیتدپرس، گزارش داد: “روزنامه هاى تهران براى نخستین بار در صفحات اول خود عکس هایى از تظاهرات معلمان چاپ کردند. این خبرگزاری افزود تقاضاهاى معلمین دست کم با پشتیبانى دو میلیون شاگرد همراه است و دکتر على امینى نخست وزیر جدید، با درخواست معلمان موافقت کرده است”
گروه تاریخ/ 12 اردیبهشت 1340 تهران ؛ 60 سال پیش در چنین روزی ، « ابوالحسن خانعلی » معلم دبیرستان های جامی و شرف در تجمع صنفی معلمان مقابل مجلس شورای ملی در میدان بهارستان به شهادت رسید . این روز ، « روز معلم » نام گذاری شد . کیهان 14 اردیبهشت 1340 در خصوص تفاوت حقوق معلمان با مدیران رده بالا چنین نوشت : ـ ” می گویند بیش از…
« کلاس هشتم دبیرستان محمدجواد تربتی معلم انشا موضوعی داد که سیمین را بهوجد آورد. آقای معلم از انشای سیمین خوشش آمد و آن را با نام «زمستان بیشباهت به زندگی ما نیست» در روزنامهٔ محلی شیراز به چاپ رساند »
گروه تاریخ/ 8 اردیبهشت 1300 تهران ؛ 100 سال پیش در چنین روزی ، « سیمین دانشور » معلم ، نویسنده و مترجم ایرانی در شیراز چشم به جهان گشود . وی نخستین زن ایرانی بود که به صورتی حرفهای در زبان فارسی داستان نوشت.مهمترین اثر او رمان سووشون است که نثری ساده دارد و به ۱۷ زبان ترجمه شدهاست. سووشون از جمله پرفروشترین آثار ادبیات داستانی در ایران بهشمار میرود. دانشور،…
وجود معلمی دلسوز به نام «هوشنگ آبیار»در مقطع دبستان او را دوباره به مدارس عادی بازگرداند. معلمی که سیما او را «مهم ترین معلم» خود می داند
گروه رسانه/ « سیما رئیسی » دختر نابینای بلوچ است که این روزها به او چشم و چراغ چابهار گفته می شود . ایشان با عصایسفیدی در دست، سواحل دریا را قدم می زند و زباله جمعآوری می کند . عصر ایران نوشت : « سیما رئیسی بانوی نابینای بلوچ که به تازگی مدرک دکتری جامعهشناسی سیاسی خود را اخذ کرده در این تصویر که در چابهار گرفته شده با پلاستیک و…
« گرت پایداری است در کارها ؛ شود سهل پیش تو دشوارها »
گروه تاریخ/ 1 اردیبهشت 1330 تهران؛ 70 سال پیش در چنین روزی و متخلص به «بهار»، شاعر، ادیب، نویسنده، روزنامهنگار، تاریخنگار و سیاستمدار معاصر ایرانی در تهران دیده از جهان فرو بست . « بسياري از جوانان ايران كه بايد هاديان افكار و پيشروان كاروان سياست و اجتماع آينده شوند، از داستان هاي گذشته هيچگونه آگاهي ندارند؛ براي رفع اين نقيصه، چند فقره يادداشت ها و تذكارهاي محفوظ و مضبوط را، زير…
«من سالها نماز خواندهام. بزرگترها میخواندند من هم میخواندم. در دبستان ما را برای نماز به مسجد میبردند. روزی درِ مسجد بسته بود. بقال سر گذر گفت: نماز را روی بام مسجد بخوانید تا چند متری به خدا نزدیکتر باشید!... مذهب شوخی سنگینی بود که محیط با من کرد و من سالها مذهبی ماندم بیآنکه خدایی داشته باشم »
گروه تاریخ/ ۱ اردیبهشت ۱۳۵۹ تهران؛ 41 سال پیش در چنین روزی سهراب سپهری ، معلم ، شاعر، نویسنده و نقاش در تهران دیده از جهان فرو بست . سهراب از معلم کلاس اولش چنین یاد میکند: «...آدمی بیرؤیا بود. پیدا بود که زنجره را نمیفهمد. در پیش او خیالات من چروک میخورد... اولِ دبستان بودم. روزی سر کلاس نقاشی میکردم که معلم تَرکه انار را برداشت و مرا زد و گفت که همهٔ درسهایت…
« حتی من معلم و شما محصلان باید به یاری آزادیخواهان بشتابیم »
گروه تاریخ/ 30 فروردین 1288 : روزی است که هوارد باسکرویل به تیر سربازان قزاق از پا درآمد. « هفته نامه فارغ التحصیلان دانشگاه پرینستون در یک صدمین سال فارغ التحصیلی باسکرویل نوشت: "در آمریکا کسانی کار باسکرویل را با ژنرال لافایت فرانسوی که داوطلبانه به کمک انقلاب آمریکا شتافت، مقایسه می کنند. این مقایسه غلط است زیرا باسکرویل، یک نظامی حرفه ای نبود، او حتی مانند لرد بایرون، که در جنگ…
« بزرگترين حاصل سفرم به امريکا اين بود که دانستم روشی که پدرم برای آموزش ناشنوايان در ايران ابداع کرده بسيار علمی و ارزنده است و از آن پس با اطمينانی بيشتر به آموزش نا شنوايان در خدمت پدرم ادامه دادم »
گروه تاریخ/ ثمینه باغچهبان (متولد ۴ فروردین ۱۳۰۶ در تبریز) نویسندهٔ کودک و نوجوان اهل ایران است. « یکی از بزرگترین خدمات خانواده باغچه بان این بود که آموزش ناشنوایان و توانبخشی ناشنوایان به جایی رسید که در همایش منطقه ای که در سال هزار و سیصد و نمی دانم پنجاه و شش یا پنجاه و هفت ایجاد شد، کشور ایران به عنوان مرکز برنامه ریزی و تربیت معلم برای ناشنوایان، آموزش ناشنوایان و…
« وزارت فرهنگ یا آموزش و پرورش در دهه ۳۰ خورشیدی برای کارآمدی این نظام به افراد دارای صلاحیت که میتوانستند آغازگر فضایی جدید در نظام آموزش و پرورش ایران باشند، مجوز تاسیس آموزشگاه میداد »
گروه تاریخ/ اول فروردین 1302 ؛ 98 سال پيش در چنين روزی یحیی مافی در علم كلایه رودبار الموت به دنیا آمد . « من در دهه ۱۳۴۰ به مدرسه مهران میرفتم. مدرسه مهران جایی متفاوت در نظام آموزشی ما داشت و همواره هنوز از خودم میپرسم چگونه میشود که در یک نظام بسته چنین آموزشگاهی بنا گذاشت که پس از گذشت دههها دانش آموزان آن همچنان با تمام وجود به آن…
« پروانه فروهر که از دوران دانشجویی به معلمی مشغول بود، در سال ۱۳۴۹ «ممنوعالتدریس» شد؛ او در کلاس درس تاریخ، از جنبش ملی شدن صنعت نفت و دولت ملی مصدق و کودتای ۲۸ مرداد گفته بود »
گروه تاریخ/ ۲۹ اسفند ۱۳۱۷؛ ۸۲ سال پيش در چنين روزی پروانه اسكندری (فروهر) در تهران زاده شد. «دموکراسی در ایران پا نگرفت، زیرا دموکراسی یک فرایافت مجرد نیست، فرهنگی است پرورشی و سازمانی، یک نظام اجتماعی، رهآورد یک جهانبینی، و یک حالت ذهنی ـ شناسایی است و انضباط و پاداش و پادفره».
گروه تاریخ/ ۲۸ اسفند ۱۲۹۱- ۱۰۸ سال پيش در چنين روزی عبدالكريم قريب در تهران زاده شد. او که در چند دانشگاه کشور رشته زمینشناسی دایر کرد میگفت: «در ايران ۲۶۰ غار بزرگ شناسايی شده ولی طبقهبندی نشدهاند كه به چه دردی ميخورند.»
« هر زندگی که خود پرستی است، مرگی است به نام زندگانی »
گروه تاریخ/ ۲۷ اسفند ۵۹ سال پيش در چنين روزی حسين كاظمزاده ايرانشهر در سوییس درگذشت: "به پندار نيك و به گفتار و كار كنيد اين سخن بر جهان آشكار كه ايران بماند هماره جوان روانش بُوَد زنده و جاودان".
«هوشنگ گلشیری از شاخصترین روشنفکران زمانه خود بود. خاستگاه او به فرهنگ و آموزش گره خورده بود و این، راه را بر او هموارتر میکرد. گلشیری اولین قدمهایش را، بهعنوان معلمی که وظیفه آموزش شاگردانی را به عهده داشت، برداشت و این روند را تا روزهای آخر عمرش ادامه داد »
گروه تاریخ/ ۲۵ اسفند ۱۳۱۶؛ ۸۳ سال پیش در چنین روزی هوشنگ گلشیری در اصفهان زاده شد. گلشیری می گفت : «نشانه عقبماندگی جامعه است که نشود به صدای بلند حرف زد. از خانههای تیمی و اتاقهای دربسته چیز دندان گیری حاصل نخواهد شد. با تنگنظری نگذاریم که نویسندگان جوان ما به جای نوشتن داستانهای خوب، فیلم نامههای بد بنویسند و کتابهای بد ترجمه کنند و از آنها نویسندگان کوتوله به وجود آید»
پروین زیربنای حقیقی یک جامعه استوار و درست را در تربیت و ساختن زنان برای اصلاح جامعه می دانست
گروه تاریخ/ پروین اعتصامی در 25 اسفند 1285 خورشیدی برابر با 17 مارس 1907 میلادی در شهر تبریز متولد شد. او در جشن فارغ التحصیلی اش دربارهٔ بیسوادی و بیخبری زنان ایران حرف زد. اعتصامی در بخشهایی از سخناناش که به «اعلامیه زن و تاریخ» معروف است، میگوید: « داروی بیماری مزمن شرق، منحصر به تربیت و تعلیم است. تربیت و تعلیم حقیقی که شامل زن و مرد باشد و تمام طبقات…
« شاید عدّهای از مردم صاحبنظر تا چندی پیش میپنداشتند که جامعه ایرانی برای اصلاحات عمیق اجتماعی آماده نیست. … دیگر نمیتوان نابه هنگام بودن شناسایی حقوق حقّه زنان را عنوان کرد و خواستههای اساسی آنان را نادیده گرفت »
گروه تاریخ/ ۲۱ اسفند ۱۲۹۳: ۱۰۶ سال پیش در چنین روزی نیره ابتهاج سمیعی در رشت زاده شد: «عدالت اجتماعی بیتوجه به حقوق زنان که نیمی از جمعیت کشورند و در شئون اقتصادی، فرهنگی و بهداشتی وظایف حساسی را انجام میدهند، ممکن نیست.»