صدای معلم - اخبار فرهنگیان، معلمان و آموزش پرورش

«موضوع؛ مهم‌ترین رکن کلاس انشا »

آسیب شناسی درس انشا ( 2 )

حسین حسینی نژاد/ مدیر مسئول ماهنامه انشا و نویسندگی

آسیب شناسی درس انشا در صدای معلم  چندی پیش در دبیرستان دخترانه‌ای (دورۀ دوم) برای گپ و گفت دربارۀ انشا و نویسندگی به چند کلاس رفتم. تجربۀ مفیدی بود.

به این نتیجه رسیدم که در زنگ انشا با سه دسته دانش‌آموز مواجه هستیم: 

دانش‌آموزانی که دربارۀ هر موضوعی به‌سرعت قلم دست می‌گیرند و درباره‌اش می‌نویسند. نگاهی تازه به موضوع دارند و به کمک واژه‌های بکر، عباراتی بدیع و جمله‌های ناب خلق می‌کنند. 

گروه دومی هم هستند که تا آخر زنگ، دست به قلم نمی‌برند. چشمشان یا بر تابلو خیره می‌ماند یا بر دفتر و کاغذ و دیوار. حس می‌کنند در بدمخمصه‌ای گیر کرده‌اند و آرزو دارند هرچه زودتر زنگ تفریح به‌صدا درآید. 

گروه سومی هم هستند که بینابین حرکت می کنند و متوسط می‌نویسند و کم‌تر ته خودکار را گاز می‌زنند. 

در یکی از کلاس‌ها، موضوع نوشتن را به‌سمت گروه دوم و سوم چرخاندم.

موضوعی دادم که ذهن آنان را قلقلک دهد، با آن ارتباط بگیرند و احساساتشان برانگیخته شود.

آسیب شناسی درس انشا در صدای معلم

گفتم «از آن یکشنبه تا این یکشنبه، چه موضوعی توجه شما را جلب کرد؟ از کدام ناراحت شدید و از کدام خوشحال؟ چرا؟» می‌دانستم بالاخره آنان در طول هفته با موضوعی خوشایند یا ناخوشایند مواجه شده بودند؛ آن را پیدا کردند و شروع کردند به نوشتن. هرچند این‌جا نیز گروه اول پیشی داشتند، اما گروه دوم و سوم هم حرکتی در خور توانایی خود بروز دادند.

این تجربه، بار دیگر اهمیت و نقش موضوع انشا را در راه‌اندازی قلم دانش‌آموزان برایم روشن کرد.

بخش نخست

( کانال انشا و نویسندگی )


آسیب شناسی درس انشا در صدای معلم

چهارشنبه, 21 فروردين 1403 14:48 خوانده شده: 251 دفعه چاپ

نظرات بینندگان  

پاسخ + 0 0 --
ناشناس 1403/01/21 - 18:02
به عنوان یک مدیر مسئول، خلاقیتی بیشتر از این می توانستید داشته باشید.
شاید از بنده بپرسید مثلا چی؟
اما من مدیر مسئول ماهنامه انشا و نویسندگی نیستم.
اما می توانید به عنوان مدیر مسئول، از تجارب عملی همکاران تمامی مقاطع و حتی تمامی
رشته ها، استفاده نمایید و بحث را بیشتر توسعه دهید.
مثلا به نظر من درس انشا، تاکید می کنم درس انشا برای تمامی سطوح تحصیلی و همه رشته ها، حتما گنجانده شود.
هر دانش آموز برای بهتر نوشتن و بهتر خواندن، و بهتر سخن گفتن، به یادگیری عمیق و خوشایند زبان فارسی، نیاز دارد. مهارت خوب نوشتن طریق خوب اندیشیدن را نیز، هموار می کند.

نظر شما

صدای معلم، صدای شما

با ارائه نظرات، فرهنگ گفت‌وگو و تفکر نقادی را نهادینه کنیم.

نظرسنجی

آیا هوش مصنوعی موجب تحول مثبت در آموزش و پرورش ایران می شود ؟

دیدگــاه

صدای معلم پایگاه خبری تحلیلی معلمان ایران

تلگرام صدای معلم

Sport

تبلیغات در صدای معلم

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به صدای معلم - اخبار فرهنگیان، معلمان و آموزش پرورش بوده و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلا مانع است.
طراحی و تولید: رامندسرور