صدای معلم - اخبار فرهنگیان، معلمان و آموزش پرورش

" یکی از چالش های جدی عدم انسجام بین نیروهای صف و ستاد این است که نیروهای صف ، ستادی ها را از نظر صلاحیت های حرفه ای و تخصصی از خود برتر ندانسته و به قدرت راهبری آموزشی آنها ایمان و باور ندارند و در مقابل نیروهای ستادی نیز به نقش و جایگاه نیروهای صف در تصمیم گیری های کلان آن چنان که باید و شاید پای بند نیستند "

اعتماد معلم مهمترین سرمایه آموزش و پرورش است و باید آن را پاس داشت

علی قربانی/ فرهنگی از استان لرستان

اعتماد معلم و شکاف بین ستاد و صف و اداره و مدرسه در آموزش و پرورش

امروزه بر صاحب نظران عرصه تعلیم و تربیت پوشیده نیست که رویکرد سیستمی یکی از مقبول ترین و کاربردی ترین روش هایی است که می تواند آموزش و پرورش را در پیشبرد اهداف خود کمک کند. در رویکرد سیستمی به آموزش و پرورش که بر مبنای کل نگری بنیان گذاشته شده، هر پدیده به عنوان یک سیستم از یک سو در درون خود از اجزایی تشکیل شده که با ارتباطات موثر بین آن ها هدف سیستم تحقق می یابد و از سوی دیگر با سایر پدیده های اطراف خود در تعامل بوده، بر آنها تاثیر گذاشته و از آنها تاثیر می پذیرد که برآیند این تعاملات به هدایت سیستم ؛ کارآمدی ، پویایی و اثر بخشی سیستم  می انجامد. متاسفانه عملکرد مدیران ستادی هم  به گونه‌ای است که افکار عمومی معلمان نمی تواند آن‌ها را با رویکرد علمی، قانون مداری، تخصص گرایی و ضابطه مند‌ی قضاوت کند و  این نگاه تداوم خواهد داشت مگر زمانی که برنامه ریزان سیستم آموزش و پرورش به گونه ای رفتار کنند که همه افراد مجموعه  احساس با هم بودن و در کنار یکدیگر بودن را داشته باشند و برای رسیدن به اهداف مشترک تلاش کنند.

 اگر از این منظر به آسیب شناسی آموزش و پرورش بپردازیم به این نتیجه می رسیم که این سیستم از دیر باز در درون خود از عدم انسجام رنج برده و به نوعی دیواری بلند از بی اعتمادی بین نیروهای صف و ستاد آن وجود داشته است . گرچه مطالعات مختلفی هم برای رفع این بی اعتمادی و نهادینه شدن تفکر سیستمی در آموزش و پرورش صورت گرفته ؛ اما نوع نگاه ، دیدگاه و عملکرد متولیان این دستگاه عریض و طویل در برخی موارد باعث شده تا این شکاف و فاصله بیشتر شده و دیوار بی اعتمادی به مراتب بیشتر از گدشته تداوم پیدا کند. 

باید پذیرفت که تعامل و ارتباط سازنده بین نیروهای صف و ستاد زمانی محقق می شود که نیروهای صف وجود نیروهای ستاد را برای پیشبرد بهتر کار خود موثر بدانند و یقین و باور داشته باشند که حضور نیروهای ستاد برای خدمات رسانی بهتر و تسهیل در کارکرد های آنان و برطرف کردن موانع و مشکلات پیش روی آنان لازم و ضروری است .

اعتماد معلم و شکاف بین ستاد و صف و اداره و مدرسه در آموزش و پرورش

از طرفی سیاست ها و راهبردهای مدیران ارشد این دستگاه هم باید تقویت کننده این نگاه باشد و از اموری که فاصله را از هر منظر بین نیروهای صف و ستاد بیشتر می کند، اجتناب کنند . 

 شاید بتوان گفت که یکی از چالش های جدی عدم انسجام بین نیروهای  صف و ستاد این است که نیروهای صف ، ستادی ها را از نظر صلاحیت های حرفه ای و تخصصی از خود برتر ندانسته و به قدرت راهبری آموزشی آنها ایمان و باور ندارند و در مقابل نیروهای ستادی نیز به نقش و جایگاه نیروهای صف در تصمیم گیری های کلان آن چنان که باید و شاید پای بند نیستند .

  متاسفانه عملکرد مدیران ستادی هم  به گونه‌ای است که افکار عمومی معلمان نمی تواند آن‌ها را با رویکرد علمی، قانون مداری، تخصص گرایی و ضابطه مند‌ی قضاوت کند و  این نگاه تداوم خواهد داشت مگر زمانی که برنامه ریزان سیستم آموزش و پرورش به گونه ای رفتار کنند که همه افراد مجموعه  احساس با هم بودن و در کنار یکدیگر بودن را داشته باشند و برای رسیدن به اهداف مشترک تلاش کنند.

از طرفی اعتماد  یکی از مفاهیم مهم و حیاتی در جهت تعامل بین افراد و رده های مختلف در یک سیستم  است که می تواند روابط بین افراد را در سطوح خرد وکلان تسهیل نماید. اعتماد به عنوان مهمترین سازه سرمایه اجتماعی و یکی ازجنبه های مهم روابط انسانی واجتماعی وعامل بسیار اساسی برای تداوم کار  جمعی دردنیای پرمخاطره مدرن است.

تردیدی وجود ندارد که  عدم توجه به اعتماد سبب تاخیر درکارها و هزینه برشدن آنها، خلل در روابط و تعاملات و باعث ایجاد مشکلاتی در مشارکت اجتماعی، نظم اجتماعی، سلامت اجتماعی و به طورکلی عدم توسعه همه جانبه می شود.

متاسفانه در شرایط فعلی و پس از اجرای طرح افزایش 50 درصدی حقوق و مزایا که منجر به افزایش قابل توجه حقوق و مزایای کارکنان ستادی و نادیده انگاشتن نیروهای عظیم حوزه صف گردید و  اظهار نظرهای اغراق آمیز و تحریک کننده متولیان این دستگاه ؛ باعث شد تا اعتماد معلمان به نیروهای ستادی کمتر شده و دیوار بی اعتمادی به مراتب مرتفع تر از قبل شود . 

متولیان دستگاه آموزش و پرورش باید بپذیرند که اعتماد در سیستم آموزشی کشور  مانند شیرازه ای است که افراد این مجموعه را اعم از صف و ستاد به هم پیوند می دهد و از انفصال ، پراکندگی  و آسیب های چبران ناپذیر در کارکرد ها آنها جلوگیری می کند . 

وقتی در یک سیستم منابع به صورت ناعادلانه در بین اعضای آن  که می خواهند احساس واحدی را برای رسیدن به اهداف کلان در خود تقویت کنند  ؛ توزیع شود واین نابرابری در طول زمان استمرار پیدا کند، شکاف بین صف و ستاد هر روز بیشتر می شود و طبیعی است که در این شرایط کارکردهای  دستگاه زیر سؤال رفته و نوعی بی اعتمادی درافراد آن مجموعه تقویت می شود .از طرفی بی اعتمادی به ساختارهای اداری یک سیستم منجر به تضعیف تعهد اجتماعی و انزوای افراد آن سیستم می شود. 

اعتماد معلم و شکاف بین ستاد و صف و اداره و مدرسه در آموزش و پرورش

بر این باورم که اگر متولیان آموزشی کشور به ابهامات و خواسته های منطقی ، معقول و به حق نیروهای صف توجه نکنند و واکنش قابل توجهی از خود بروز ندهند با دست خود فرصتهای مناسب را برای با هم کارکردن، باهم تجربه کردن و با هم بودن را برای رسیدن به اهداف مشترک سلب می کنند و به عملکرد مطلوب این دستگاه ضربه می زنند .  باید پذیرفت که تعامل و ارتباط سازنده بین نیروهای صف و ستاد زمانی محقق می شود که نیروهای صف وجود نیروهای ستاد را برای پیشبرد بهتر کار خود موثر بدانند .

برای  یک معلم  قابل پذیرش است که برای همسان سازی حقوق و مزایای  نیروهای صف و ستاد رتبه بندی حدف شود ؛ اما اگر این حذف منجر به تبعیض بیشتر و نابرابری در پرداخت ها شود  و او احساس کند ضمن اینکه نقش او در دستگاه حیاتی تر و سهم او هم در پیشبرد دستگاه مهمتر است اما سهمش در امکانات و تسهیلات به مراتب کمتر از نیروهای ستادی در نظر گرفته شده است ؛ در احساس تعلق خاطر او به دستگاه خلل وارد می شود و تداوم این روند می تواند به  انزوای معلم منجر شود و قطعا یکی ازپیامدهای این انزوا یأس و ناامیدی خواهد بود که این نا امیدی ، در هر صورت پیامدهای منفی را برای سیستم آموزشی در بر خواهد داشت . 

در هر صورت باید پذیرفت که اعتماد معلم  سرمایه اصلی آموزش و پرورش است و نادیده گرفتن آن به منزله فاصله گرفتن از آموزش و پرورش پویا ، کارآمدو توانمند  است که هدف و غایت سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است و متولیان آموزش و پرورش باید تلاش کنند تا این سرمایه با همگرایی  و همدلی نوید بخش آینده روشن آموزش و پرورش در سطح کلان جامعه باشد .


ارسال مطلب برای صدای معلم

این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

اعتماد معلم و شکاف بین ستاد و صف و اداره و مدرسه در آموزش و پرورش

سه شنبه, 12 فروردين 1399 18:46 خوانده شده: 1226 دفعه چاپ

نظرات بینندگان  

پاسخ + +10 0 --
ناشناس 1399/01/12 - 20:38
اگر معلمان، صف هستند، کارمندان اداری زیر صف هستند! اغلب کسانی که در ادارات آموزش و پرورش پست دارند، معلمان کم سواد و بی حوصله و بی انگیزه و ناتوان در اداره کلاس بوده اند که به اداره پناه آورده اند. باید با همترازی با هیات علمی و اجرای کامل رتبه بندی، معلمان به طور کامل از کادر اداره جدا شوند.
پاسخ + +10 -2 --
معلم دلشکسته 1399/01/13 - 00:09
بزرگترین اختلاس سال ۹۸ را باید حذف رتبه بندی فرهنگیان به ارزش دهها میلیارد تومان ثبت کرد. اجراشده توسط وزارت آموزش و پرورش به مدیریت اللهیار ترکمن
پاسخ + 0 0 --
آنتی توهّم 1399/01/16 - 08:21
ام الفساد اختلاس بزرگتری هم، بوده و هست و آن وجود و بقای توهّم در جذب نیروی انسانیست که اشتباهات تفکّری، نفسی و عملکردیش یکی از علل مقدماتی و اصلی بلاهای زمینی و آسمانی می‌شود
پاسخ + +7 0 --
ناشناس 1399/01/13 - 11:51
ساختار آموزش و پرورش ما باید متحول شود ساختار ستادی آن زاید و فساد آور هست که جلوی تعالی و تحول آن را گرفته است. توضیح غلط نیروها با ایجاد کانال های ارتباطی قابل حذف و نظام ارزیابی آن قابل تحول است آیا یک معلم با کلاس۴۰ نفره با ان همه فشار و اندک حقوق و از همه مهم تر تبعیض رغبتی دل به کار خواهد پاد
پاسخ + 0 0 --
مردی می آید؟ 1399/01/13 - 13:50
در کشور ما یک اختلاس آشکار داریم مثل همین دزدی های مرسوم و معمول که همه روزه شاهد آن هستیم و از هر صد تای آن 2 تا دستگیر و مثلا محاکمه می شوند.
یک نوع اختلاس پنهان در دستگاه ها داریم که زیر ذره بین هیچ نهاد نظارتی نیستند.
مصداق اختلاس پنهان در آموزش و پرورش افزایش تراکم کلاس ها به منظور کاهش هزینه های جاری دولت است.
خروجی هر اختلاس را می توان ضرر و زیان به کل آن کشور قلمداد کرد . در اختلاس پنهان آموزش و پرورش با افزایش تدریجی تراکم کلاس ها شاهد کاهش کیفیت آموزش و پرورش دانش آموزان هستیم . صرفه جویی ریالی به قیمت صدمات جبران ناپذیر به ساختار اجتماع و اگر یک فرد عادلی این موضوع را در محکمه به قضاوت بنشیند ، حکم این دزدی آشکار دولت کمتر از دزدی و اختلاس افراد از بیت المال نیست. اما از آنجائیکه بسیاری از امور مسئولین برای ظاهرسازی می باشد که آری ما در حال فعالیت هستیم ، رسیدگی به این موضوع شاید در قرن حاضر عملیاتی نشود. به امید روزی که انسانی عدالت محور ریشه این ظلم های پشت پرده را بخشکاند.
پاسخ + +3 -3 --
ناشناس 1399/01/13 - 13:50
جناب پورسلیمان قراره بیمه عمر سهم کارمند از ۹۸۰۰تومان به ۶۳هزار تومان برسه یعنی ۶۰۰ درصد افزایش در این مورد مقاله بنویس و این بیمه رو بررسی کن آیا این بیمه برای تمام کارمندان دولت احباریه؟ آیا افزایش ۶۰۰ درصدی مبلغ بیمه قانونیه؟ آیا میشه با شکایت مانع از افزایش ۶۰۰ درصدی شد؟ حداقل یه مقاله مفید بنویس اکثر مقالات بی محتوا و به درد نخوره
پاسخ + 0 0 --
علی پورسلیمان 1399/01/13 - 14:09
دوست عزیز ناشناس

سلام

ممنون از خبر البته اگر صحبح باشد چون منبع ندارد .

* قدیم ها که مردم سواد نداشتند برای نوشتن نامه و یا عریضه پیش فرد باسواد و مکتب دیده می آمدند و از او می خواستند که خواسته آن ها را اجابت کند و چیزی برای آن ها نگارش کند .

شما که احتمالا فرهنگی هستید آستین را بالا زده ،قلم به دست بگیرید و شروع به نوشتن و مطالبه گری کنید .


* برخی معلمان در دفتر وقتی که روزنامه ، مجله و یا حتی مطلب مکتوب و یا دیجیتالی را می بینند ؛ به جای آن خودشان وقت گذاشته و مطلب را مطالعه کنند از بقیه سوال می کنند :

چه نوشته !

انگار طرف آدم بی سوادی است !

دوست عزیز

مطالبات در حوزه آموزش متنوع و مختلف شده است .

نیازها هم همین وضعیت را پبدا کرده است .

« صدای معلم » عریضه نویس کسی نیست !

همه معلمان باید مطالبه گر باشند و حقوق قانونی خود را بجویند .

بنده هم برای انتشار در خدمت شما هستم .


پایدار باشید .
پاسخ + 0 0 --
ناشناس 1399/01/13 - 16:13
شما خبر نگار هستید و دائما با مسئولین جلسه میذاری نه ما بهتره انتقاد پذیر باشی و کسی انتقاد کرد نگی عریضه نویس کسی نیستم این سایت با اسم صدای معلم چند درصد مطالبش واقعا به نیازهای روز اونها میپردازه
پاسخ + 0 0 --
علی پورسلیمان 1399/01/14 - 09:23
دوست عزیز ناشناس

درود و سپاس از نقد شما .

1- بنده خبرنگار هستم اما ماه هاست که جلسه ای به بهانه " کرونا " توسط وزارت آموزش و پرورش برقرار نمی شود و دوم آن که بسیاری از این مسئولان و روابط عمومی های آن پاسخ گو نیستند .

ضمنا چه کسی گفته مطالبه گری فقط محدود و منحصر به خبرنگاران است ؟!

مگر خبرنگاران و یا روزنامه نگاران " عقل کل " هستند !

همان گونه که گفته شد ؛ مطالبه گری و کنش گری اختصاص به قشر محدودی ندارد و یک وظیفه عمومی و همگانی است .

همه باید سعی کنیم در تشکیل " حوزه عمومی " بکوشیم .

پس سعی نکنیم این را محدود و مقید به بخش خاصی کنیم .

شما شهروند و معلم هستید .

می توانید در این مورد خودتان با چند نفر صحبت کنی . نظرات آن ها را منعکس کنید و در قالب گزارش و طرح مساله برای صدای معلم ارسال کنید .

بنده هم در حد توان و امکانات در خدمت شما هستم .

2- دوست عزیز

بنده اگر نقدپذیر نبودم که نظر شما اصلا منتشر نمی شد !

مثل خیلی از رسانه ها ....

مگر برای آن ها اتفاقی افتاده است !


3-این رسانه نامش صدای معلم است و در حد توان و البته بر اساس دکترینش که تاسیس و تثبیت " تفکر انتقادی و فرهنگ گفت و گو " است فعالیت می کند.

بارها گفته ایم این رسانه ، سایت صنفی محض و یا صرف نیست .

به این موضوع توجه داشته و توقعات و انتظارات خود را بر اساس این مقیاس تنظیم کنید .

از نظر وزارت ارشاد که مجوز ما توسط ایشان صادر شده است ؛ صدای معلم یک رسانه تخصصی در حوزه آموزش است .

در ارزیابی عملکرد باید نوع و میزان فعالیت ها با اهداف مطروحه سنجیده شوند .

( بخش " درباره ما " را مطالعه فرمایید . )


در این مدت هم سعی کرده ایم بر اساس این مانیفست حرکت کنیم .

اگر مطلبی و یا مشکلی در این زمینه دارید ، نظر خود را در بخش " نامه های دریافتی " مانند سایر معلمان ثبت کنید و منتشر می شود .

اگر هم این مقدار شما را راضی نمی کند ؛ در این حوزه سایت ها و رسانه های کاملا " صنفی " هستند که با سلیقه شما می تواند سازگار باشد .

پایدار باشید .
پاسخ + 0 0 --
حسینی مجتبی 1399/01/14 - 01:23
تمام وزرای آموزش و پرورش هنگام شروع کار و نشستن بر مسند وزارت، از پاسخگو بودن خود سخن می گویند...

اما در مقابل ابهام و اعتراض ها، کمتر به بررسی موضوع و پاسخگویی مبادرت نمی کنند...

هر وقت اعتراض ها ادامه داشته باشد وزیر باید بداند نیاز به کنکاش و تحقیق بیشتری دارد تا دلیل تداوم اعتراض برایش روشن شود و بتواند تصیم، پیگیری یا اقدام مقتضی را صورت دهد.
پاسخ + 0 0 --
حسینی مجتبی 1399/01/14 - 23:59
اما در مقابل ابهام و اعتراض ها، کمتر به بررسی موضوع و پاسخگویی مبادرت می کنند...
پاسخ + +1 0 --
معلم ابتدایی 1399/01/21 - 12:57
من دلم نخاد بیمه عمر اجباری بشم چه مکمل چه مصوب باید چه کنمنممم ؟ بابا من اصلا دلم نمیخاد بدم ورثم کوفت کنن چرا اجبارییییی اخه ؟ خیلی بیمه طلاییی تون کارامد بود بیمه اتیه ساز حافظ با اون کارکنان خودراضیشون اینم از ما بکننینن بریزین تو حلق بیمه عمرررریا . خدا ایشالا ازتون نگذره من که راضی به کسر این مبلغ نیستم حق الناس هست به گلوتون اگر اعتقاد به حق الناس داشته باشید
پاسخ + 0 0 --
حسن مجید از اردبیل 1399/01/25 - 11:03
(( اعتماد معلم مهمترین سرمایه آموزش و پرورش
است و باید آن را پاس داشت
علی قربانی/ فرهنگی از استان لرستان))
جناب قربانی به کلمات اعتماد ، معلم ، سرمایه ،
آموزش
و پرورش و پاس با تعمق بنگرید و در این اوضاع و احوال
کنونی آموزش و پرورش کنار هم قرار دهید
عزیز مدرسه ، معلم ، دانش آموز ، کتاب جدا ناشدنی
است ! جدا جدا نگرستن به آنها ...
اهمیت تک تک آنها بر کسی پوشیده نیست اما
اهمیت دهنده کیست ؟
اگر مادر در خاتواده از ارج و عزتی بر خوردار باشد همه
اعضای خانواده از آن حرف شنوی دارند و را به
خانه سالمندان هدایت نمی کنند مکان مناسب خاته
متعلق به ایشان است لباس مناسب و غذای مناسب
با مزاج و سلیقه او تهیه می کنند !
آیا وقت آن نرسیده درک و قبول شود زیاد کلمات در
غیر جایش به کار برده می شود و آن سبب تهی
شدن از معنای آن کلمات می گردد!

نظر شما

صدای معلم، صدای شما

با ارائه نظرات، فرهنگ گفت‌وگو و تفکر نقادی را نهادینه کنیم.

نظرسنجی

انتصابات علیرضا کاظمی تا چه میزان با تعهدات و قول های مسعود پزشکیان هم خوانی داشته و توانسته رضایت معلمان را جلب کند ؟

خیلی زیاد - 1.9%
زیاد - 0.9%
متوسط - 2.3%
کم - 2.5%
خیلی کم - 92.4%

مجموع آرا: 1986

دیدگــاه

تبلیغات در صدای معلم

درخواست همیاری صدای معلم

راهنمای ارسال مطلب برای صدای معلم

کالای ورزشی معلم

تلگرام صدای معلم

صدای معلم پایگاه خبری تحلیلی معلمان ایران

تلگرام صدای معلم

Sport

تبلیغات در صدای معلم

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به صدای معلم - اخبار فرهنگیان، معلمان و آموزش پرورش بوده و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلا مانع است.
طراحی و تولید: رامندسرور