صدای معلم - اخبار فرهنگیان، معلمان و آموزش پرورش

" بر اساس تحقیقی که روی موضوع تقدیرگرایی صورت گرفته نشان دهنده ی آن است که تقدیرگرایی به عنوان یکی از عناصر خرده فرهنگ دهقانی و جامعه سنتی وبه مثابه نوعی باور فرهنگی، متاثر از ساختارهای اجتماعی، واقعیت ها و نیروهای روانی و شرایط فرهنگی است "

تقدیرگرایی و تاثیرات جامعه شناختی آن

وحید رنجبر

تقدیرگرایی و تاثیرات جامعه شناختی آن

مفهوم تقدیرگرایی

به طور خلاصه می توان تقدیرگرایی را مترادف با اعتقاد به بی تاثیر بودن عمل انسان برسیر رویدادها دانست. در ذهن تقدیرگرایان پدیده ها یا متاثر از عوامل ماورالطبیعه اند و یا ناشی از تشکیلاتی مرموز و پشت پرده ولی پرقدرت که با تصمیمات و سیاست های خود ساختارهایی را به وجودآورده اند و مردم ناچارندطبق قاعده ای که آنان تولیدمی کنند به ایفای نقش محتوم خود بپردازند.

 تقدیرگرایی با جبرگرایی متفاوت است زیرا در اندیشه جبرگرایی ،آدمی در آینده و رویدادهای آن تاثیردارد امامیزان تاثیر فرد،خود به رویدادهای گذشته و آینده بستگی دارد در حالی که در بینش تقدیرگرایانه هرگونه مسئولیت و نقش آفرینی از فرد سلب شده است.

 آنچه که انگیزه ی نگارش این متن را برای من به وجودآورد انیمیشنی آمریکایی به نام سیمپسونها بودکه به خصوص با انتشار ویروس جدید کرونا مورد توجه بیشتری قرار گرفت. لازم به ذکر است آنچه تقدیرگرایی را در بین افراد تشدید می کند احساس درماندگی و ناتوانی است، این احساس بعد از انسداد سیاسی سالهای اخیر و به خصوص بعد از شیوع بیماری جدید قوت بیشتری گرفته است.
سوای تمام رویدادهای که در این انیمیشن پیش بینی شده است که صدالبته برای صاحب نظران قابل توضیح و چیز عجیبی برای آنان نیست ولی برای مردم عادی حیرت انگیز می نماید.
در پایان بحث اشاره ای کوتاه به اهداف سازندگان این کارتون خواهم داشت ولی نخست لازم می دانم به نتیجه ی یک تحقیق بر تقدیرگرایی و نتایج جامعه شناختی آن بپردازم.

تقدیرگرایی و تاثیرات جامعه شناختی آن

 بر اساس تحقیقی که روی موضوع تقدیرگرایی صورت گرفته نشان دهنده ی آن است که تقدیرگرایی به عنوان یکی از عناصر خرده فرهنگ دهقانی و جامعه سنتی وبه مثابه نوعی باور فرهنگی، متاثر از ساختارهای اجتماعی، واقعیت ها و نیروهای روانی و شرایط فرهنگی است. تقدیرگرایی با احساس کارآمدی و اثربخشی سیاسی و احساس فتوروبی قدرتی سیاسی مردم، همبستگی معنی داری داشته و رفتارسیاسی آنان را تحت تاثیر قرارمی دهد به طوری که با افزایش تقدیرگرایی ،احساس بی قدرتی سیاسی که عامل تضعیف کننده ی مشارکت سیاسی است، تقویت و احساس کارآمدی سیاسی که عامل تقویت کننده ی رفتارسیاسی است تضعیف می شود.

 کاهش تفکرات تقدیرگرایانه همان طورکه برخی صاحب نظران مسائل توسعه سیاسی مطرح ساخته اند منوط به شناخت علمی آن، به مثابه نوعی باور و کنش فرهنگی و عوامل موجده ی آن در شکل عوامل تقویت کننده است.
افزایش احساسات تقدیرگرایانه موجب کاهش خودکارآمدی و افزایش بی قدرتی سیاسی، احساس بی معنایی سیاسی و بی میلی سیاسی می شود.
ازطرفی تقویت و توسعه ی آن از دسته عواملی که به عنوان عوامل بازدارنده ی تقدیرگرایی عمل می کنند حائز اهمیت است. ارتقاء سطح آگاهی و دانش سیاسی،ارتقاء سطح مهارتهای زندگی از جمله از طریق برنامه های توانمندسازی، تقویت احساسات مولد، نظیر احساس نیاز به موفقیت، احساس خوداثربخشی سیاسی، خودباوری و احساس تعلق مدنی و نظایرآن و بالاخره تاسیس و ایجاد زیرساخت های لازم در ابعادفرهنگی عمومی و جلب مشارکت سیاسی در فراشدهای سیاسی می توانددر کاهش تقدیرگرایی موثر واقع شود .

 حال با توجه به آنچه توضیح داده شد، نیات سازندگان فیلم کارتونی سیمپسونها نمایان می شود. تفکرات آخرالزمانی حامیان صهیونستی سعی در القاء این تفکر (تقدیرگرایی ) در جامعه ی آمریکا است تا از حضور حداکثری مردم در نهادهای مدنی کاسته شود بدین ترتیب عناصر پشت پرده دراجرای سیاستهای خود با گشاده دستی بیشتری عمل نمایند.
در بخشی از فیلم ،یکی از شخصیت ها کارتون درحال نماز خواندن به شیوه مسلمانان هستند به این ترتیب فیلم درحال القاء خطراسلام در بین جامعه مرجع است(اشاعه اسلام هراسی)
به این ترتیب با تهییج افکارعمومی آمربکا حمایت آنها را برای مقابله به مسلمانان برای دولت آمریکا راکسب کنند.
نکته ی جالب این است که همفکران ایرانی آنان ( مدعیان حسینیه سازی کاخ سفید)  دربرگردان و توضیح فیلم برپایی نماز شخصیت فیلم را به شیوه ی شیعیان اعلام می کنند!


ارسال مطلب برای صدای معلم

این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

تقدیرگرایی و تاثیرات جامعه شناختی آن

جمعه, 05 ارديبهشت 1399 21:15 خوانده شده: 1039 دفعه چاپ

نظرات بینندگان  

پاسخ + 0 0 --
ناشناس 1399/02/06 - 09:30
به ویژگی دهقانی و سنتی بودن تقدیرگرایی، دو بار اشاره کرده اید ، اما مفهوم تقدیرگرایی در شهرهای بزرگ و در بین افراد باسواد نیز قابل مشاهده است.

در ضمن ، منبع نوشته را چرا قید
ننموده اید؟
پاسخ + 0 0 --
علی صادقی / مشاور 1399/02/06 - 15:46
با سلام و سپاس
دوست من!
همیشه رو به نور بایست.
اگر می خواهی تصویر زندگی ات سیاه نیفتد،
همیشه خود را نقد بدان تا دیگران تو را به نسیه نفروشند.
سعی کن استاد تغییر باشی نه قربانی تقدیر.
در زندگی ات به کسی اعتماد کن که به او ایمان داری نه احساس.
و هرگز به خاطر مردم تغییر نکن،
این جماعت هر روز تو را طور دیگری می خواهند.
مردم شهری که همه در آن می لنگند به کسی که راست راه می رود می خندند.

نظر شما

صدای معلم، صدای شما

با ارائه نظرات، فرهنگ گفت‌وگو و تفکر نقادی را نهادینه کنیم.

نظرسنجی

انتصابات علیرضا کاظمی تا چه میزان با تعهدات و قول های مسعود پزشکیان هم خوانی داشته و توانسته رضایت معلمان را جلب کند ؟

خیلی زیاد - 1.9%
زیاد - 0.9%
متوسط - 2.3%
کم - 2.5%
خیلی کم - 92.4%

مجموع آرا: 1986

دیدگــاه

تبلیغات در صدای معلم

درخواست همیاری صدای معلم

راهنمای ارسال مطلب برای صدای معلم

کالای ورزشی معلم

تلگرام صدای معلم

صدای معلم پایگاه خبری تحلیلی معلمان ایران

تلگرام صدای معلم

Sport

تبلیغات در صدای معلم

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به صدای معلم - اخبار فرهنگیان، معلمان و آموزش پرورش بوده و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلا مانع است.
طراحی و تولید: رامندسرور