صدای معلم - اخبار فرهنگیان، معلمان و آموزش پرورش

«دانش‌آموزان شهردار مدرسه در زمینه تصمیم‌گیری‌های کلان و خرد در مدیریت محله و مدرسه مشارکت دارند و نوعی تمرین دموکراسی برای دانش‌آموزان است»

نقش دانش آموزان و مدارس جامعه محور در مدیریت شهری

حسین معافی/ فعال فرهنگی- اجتماعی

نقش دانش آموزان و مدارس جامعه محور در مدیریت شهری پرسش مهر امسال که ریاست جمهوری در ابتدای سال تحصیلی مطرح کردند به ویژگی­های ایران قوی و نقش دانش آموزان و معلمان در شکل‌گیری آن مربوط است. نقش آموزش و پرورش و فرهنگ سازی در رشد همه جانبه  کشور از مهم­ترین مواردی است که باید بیش از پیش به آن پرداخته شود. از آنجا که ریشه بسیاری از مشکلات و مسائل اجتماعی و فرهنگی ریشه در آموزش و پرورش دارند لذا باید توجه بیشتری به امر آموزش و تربیت دانش آموزان نمود، کسانی که آینده سازان و مدیران فردای ایران اسلامی هستند.

در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش به شش ساحت تربیتی اشاره شده که ساحت تربیتی اجتماعی و اقتصادی دو حوزه مهم در این زمینه به شمار می روند.

در ساحت تربیتی اجتماعی به تعامل شایسته آموزش و پرورش با نهاد دولت و سایر نهاد­های مدنی و سیاسی و کسب شایستگی ­هایی نظیر رعایت قانون­، مسئولیت پذیری­، مشارکت اجتماعی و سیاسی و پاسداشت ارزش­های اجتماعی و در ساحت تربیتی اقتصادی نیز به درک و فهم مسائل اقتصادی خود و جامعه در زمینه­، تاریخی فرهنگی و اجتماعی  و تلاش فردی و جمعی برای تحقق غنا­، کفاف­، عمران­، رشد­، و استقلال اقتصادی­، حفظ و پیشرفت ثروت ملی­ اشاره شده است.

بسیاری از نهاد­های دولتی و غیر­دولتی مانند شهرداری و شورا­های شهر و آموزش و پرورش وظایف مشترکی دارند و می توان گفت که تربیت شهروند مطلوب از اهداف اصلی و مشترک این نهادها می باشد. آموزش شهروندی می تواند هدف مشترک آموزش‌ و پرورش و مدیریت شهری باشد که با آموزش دانش آموزان و خانواده هایشان و فرهنگ سازی، بسیاری از مشکلات شهری را به صورت ریشه­ ای و اصولی حل کند.   در کشور ژاپن بهترین ساختمان­ها در بهترین نقاط شهری مربوط به مدارس و در کشور ما بهترین ساختمان­ها در بهترین نقاط شهر مربوط به بانک­ها می باشند.

مدارس «اجتماع محور» در جامعه کنونی می توانند در تربیت شهروندی نقس به سزایی داشته باشند­. روش بهره‌برداری از مدارس جامعه محو.ر به نحوی است که در ساعات غیر­درسی از حیاط و فضای مدارس در شهر­ها برای آموزش و یادگیری در قالب موضوعات فرهنگی و اجتماعی برای دانش آموزان و خانواده­ ها استفاده می شود. این تجربه در بسیاری از کشورهای جهان و شهر­های پیشرفته دیده شده است.

یکی از طرح­های خوبی که در برخی از مدارس کشور با همکاری آموزش و پرورش و شهرداری­ها در سال­های گذشته اجرا شده بحث «­شهردار مدرسه­» است. دست‌یابی به مدیریت مشارکتی، حصول بخشی از اهداف عالیه آموزش و پرورش همانند مشارکت‌پذیری دانش‌آموز، مربیان و مدرسه از مهمترین اهداف طرح شهردار مدرسه بوده است. دانش‌آموزان شهردار مدرسه در زمینه تصمیم‌گیری‌های کلان و خرد در مدیریت محله و مدرسه مشارکت دارند و نوعی تمرین دموکراسی برای دانش‌آموزان است. اساس این طرح مشارکت و مسئولیت‌پذیری است، دانش‌آموزانی در طرح شهردار مدرسه داوطلب می‌شوند که مسئولیت‌پذیر و علاقه‌مند بوده و در محیط‌­های مشارکت اجتماعی رشد خواهند کرد و در آینده تعاملات خوبی را با شهرداری­ها برای حل مشکلات شهری خواهند داشت.

نقش دانش آموزان و مدارس جامعه محور در مدیریت شهری

بی شک برای رسیدن به یک شهر مطلوب باید برنامه مشارکت دانش آموزان و خانواده­ ها و آموزش را در رأس برنامه­ ریزی های خود در مدیریت شهری قرار دهیم. ترافیک، آلودگی هوا، کمبود فضاهای سبز و پارکها برخی از مشکلات رایج در شهر­های بزرگ هستند که شهرداری­ها با توجه به سرمایه گذاری­ها و هزینه های فراوانی که انجام می دهند به تنهایی نمی توانند این مشکلات را مرتفع نمایند. برای حل این مسائل و مشکلات دروهله اول احتیاج به فرهنگ سازی و آموزش شهروندان داریم که بهترین راه حل می باشد و پیشگیری قبل از درمان است. این امر می تواند با همکاری شهرداری­ها و آموزش و پرورش صورت پذیرد. معاونت فرهنگی، ورزشی، اجتماعی، شهرداری می تواند محتواهای مناسبی را آماده کند و با همکاری مدارس و انجمن­های اولیاء همایش­ها، سمینار­ها و جشنواره ­ها و کلاس­های آموزشی لازم را در خصوص رعایت مسائل ترافیکی و مشکلات به وجود آمده و حفظ و ضرورت نگهداری فضا­های سبز در شهر­ها برای دانش آموزان و خانواده ­ها اجرا نماید. همچنین این آموزش­ها می تواند در قالب فیلم، تیزر و مستند­های آموزشی از صدا و سیمای استانها نیز پخش شود و در رسانه ­ها و فضای مجازی نیز منتشر گردند. استفاده از طرح شهردارمدرسه و مدارس ترافیکی و یا شهرکهای ترافیکی برای آموزش و یادگیری دانش آموزان نیز می تواند مهم و کارگشا باشد.

نقش دانش آموزان و مدارس جامعه محور در مدیریت شهری

یکی دیگر از مشکلات شهرداری­ها بحث مدیریت پسماند، هزینه ­های جمع آوری زباله­ ها، مکان­های دفع زباله، مسائل زیست محیطی و آلودگی­های هوا و خاک است. زباله گردی نیز از چالش های پیش روی مدیریت شهری است که با توجه به مشکلات اقتصادی روز به روز بیشتر شده و نگرانی­های زیادی را به دنبال دارد که ساماندهی و سازماندهی زباله گردها نیز باید در دستور کار مسئولین شهری قرار گیرد. تفکیک زباله ­ها در منازل، می تواند خیلی از دغدغه­ ها در این مورد را کاهش دهد زیرا با تفکیک و بازیافت زباله­ ها که به طلای کثیف معروف هستند، علاوه بر اشتغال زایی، منابع اولیه کمتری مصرف می شود، مشکلات زیست محیطی زباله­ ها و دفن آن و زباله گردی نیز کاهش می یابد.

همان طور که اشاره شد فرهنگ سازی و آموزش شهروندان به ویژه دانش آموزان می تواند در این زمینه نیز مؤثر و مفید باشد. در بحث مقابله و مواجهه با زلزله نیز در 8 آذر ماه هر ساله در بسیاری از مدارس کشور مانور­های زلزله برگزار می ­گردد که با همکاری مدارس، آتش نشانی، هلال احمر، مدیریت بحران و سایر ارگانهای مربوطه اجرا می شود. در مانور­های زلزله هم دانش آموزان، هم اولیاء و هم همسایگان مدارس آموزش­های مربوط به مواجهه با زلزله را در پناه گرفتن هنگام زلزله، کمک­های اولیه و اطفاء حریق به صورت عملی یاد می گیرند. 

  در کشور ژاپن بهترین ساختمان­ها در بهترین نقاط شهری مربوط به مدارس و در کشور ما بهترین ساختمان­ها در بهترین نقاط شهر مربوط به بانک­ها می باشند.

نقش دانش آموزان و مدارس جامعه محور در مدیریت شهری

کشور­های پیشرفته و علمی به امر آموزش اهمیت زیادی می دهند و سرمایه گذاری­ها در آموزش و پرورش را به دید هزینه نگاه نکرده و توسعه کشور را به توسعه آموزش گره می زنند. بیشتر مدارس کشور از فضاهای مناسب آموزشی، پرورشی، ورزشی و حتی فضا­های سبز مناسبی برخوردار نیستند و عدم وجود فضاهای آموزشی مناسب وعدم وجود محیط های شاداب و جذاب مدارس در کاهش شور و اشتیاق دانش آموزان به حضور در مدرسه می افزاید.

نقش دانش آموزان و مدارس جامعه محور در مدیریت شهری

سازمان نوسازی مدارس با کمک و همکاری خیرین مدرسه ساز و شهرداری­ها می توانند در جانمایی و مکان فیزیکی مدارس ملاحظات لازم و ضروری انجام دهند که مدارس بتوانند از موقعیت و امکانات خوبی برای آموزش و پرورش در اختیار داشته باشند. در شهر اراک نیز مانند سایر شهر های کشور به علت مشکلات مالی و نبود امکانات و تجهیزات کافی، به فضا­های آموزشی و پرورشی و تجهیزات آموزشی توجه چندانی نشده است و بسیاری از مدارس ما در شهر اراک حتی امکانات اولیه آموزشی، پرورشی و ورزشی را نیز ندارند و این مشکلات در شهر­های کوچک و روستاهای دور افتاده بیشتر به چشم می ­خورد. این معضلات در مدارس غیر­انتفاعی و مؤسسات آموزشی خصوصی که معمولاً از ساختمان­های مسکونی به جای مدرسه استفاده می کنند بیشتر و بیشتر است که ضروری است مسئولین و ناظرین این موضوعات را پیگیری و بررسی نمایند.

امید­واریم که شورا­های شهر و شهرداری­ها با همکاری و تعامل با آموزش و پرورش و مدارس کشور بتوانند در تربیت شهروندان مطلوب و آگاه به مسائل شهری و فرهنگ سازی در مدیریت شهری، بسیاری از مشکلات و معضلات شهر نشینی را کاهش دهند و با افزایش حس تعلق خاطر شهروندان، شاهد شهر­هایی زیبا، شاداب و پویا باشیم.


ارسال مطلب برای صدای معلم

این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

نقش دانش آموزان و مدارس جامعه محور در مدیریت شهری

سه شنبه, 18 آبان 1400 15:01 خوانده شده: 1205 دفعه چاپ

نظر شما

صدای معلم، صدای شما

با ارائه نظرات، فرهنگ گفت‌وگو و تفکر نقادی را نهادینه کنیم.

نظرسنجی

انتصابات علیرضا کاظمی تا چه میزان با تعهدات و قول های مسعود پزشکیان هم خوانی داشته و توانسته رضایت معلمان را جلب کند ؟

خیلی زیاد - 1.9%
زیاد - 0.9%
متوسط - 2.3%
کم - 2.5%
خیلی کم - 92.4%

مجموع آرا: 1986

دیدگــاه

تبلیغات در صدای معلم

درخواست همیاری صدای معلم

راهنمای ارسال مطلب برای صدای معلم

کالای ورزشی معلم

تلگرام صدای معلم

صدای معلم پایگاه خبری تحلیلی معلمان ایران

تلگرام صدای معلم

Sport

تبلیغات در صدای معلم

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به صدای معلم - اخبار فرهنگیان، معلمان و آموزش پرورش بوده و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلا مانع است.
طراحی و تولید: رامندسرور