پس از درگيري تجمع روز پنجشنبه هفته گذشته فرهنگيان در تهران، برخي حاضران و شاهدان ماجرا گفتند كه ضرب و شتم و بازداشتها از سوي نيروهاي لباس شخصي بود، از سوي كساني كه مشخص نبود به چه نهادي وابستهاند. حالا كه چند روز از ماجرا گذشته سرانجام مشخص شد كه اين نيروها چه كساني بودند ؟
از اين موضوع ما اطلاعي نداريم. فقط بعد از اينكه خبر بازداشت را شنيديم با مراجع قضايي، انتظامي و امنيتي صحبت كرديم كه منجر به آزاد شدن تعدادي از دستگيرشدگان در روز اول شد. عدهاي باقي ماندند كه بازپرس برايشان وثيقه ٥٠ ميليون توماني صادر كرده بود كه پس از رايزنيها تبديل به قرار كفالت شد و روز يكشنبه بقيه هم آزاد شدند به جز يك نفر.
آقاي محمد حبيبي همچنان در بازداشت هستند؟
بله.
مذاكره براي آزادي ايشان هم ادامه دارد؟
بله حتما. هر وقت اتفاقي براي يكي از همكاران رخ دهد و ما اطلاع پيدا كنيم، از طريق مجاري ذيربط وارد ميشويم تا بتوانيم مشكل را در چارچوب قانون حل كنيم.
مشخص هم نشد كه فرهنگيان توسط چه نهادي بازداشت شده بودند؟
غير مقام قضايي كه كسي حق بازداشت ندارد. قانون اساسي هم ميگويد هر ضابط قضايي اگر كسي را بازداشت كند تنها تا ٢٤ ساعت ميتواند نگه دارد و پس از آن مقام قضايي بايد تعيين تكليف كند.
مشابه اين تجمع بارها برگزار شده و در همان روز در شهرهاي ديگر هم در حال برگزاري بود. چرا در تهران بايد چنين برخوردي با اين تجمع شود؟
والا دليلش را من نميدانم. يك سري از مسائل را با تحليلهاي خودشان امنيتي ميدانند كه من درست و غلطش را نميدانم. اما بحث تجمع معمولا در استانها و شهرهاي ديگر مقابل ادارات آموزش و پرورش برگزار ميشود و از وزارتخانه هم ميگويند كه درها به روي فرهنگيان باز شود، براي همين معمولا اتفاقات اين چنيني كمتر رخ ميدهد. شايد اين تجمع به دليل اينكه در فضاي بيرون بوده، يا به سبب شرايطي كه در آن قرار داريم حساس بوده اين گونه به پايان رسيده، از دليل اين اتفاق بياطلاعيم. اينكه چرا اين افراد بازداشت شدند را بايد از آنهايي كه بازداشت كردند پرسيد ما فقط علاقهمنديم كه اگر همكارانمان اعتراضي هم دارند با آنها با احترام برخورد شود.
پس در جريان مذاكراتي كه گفتيد با منابع قضايي و امنيتي و انتظامي داشتيد دليلي براي بازداشتهاي روز پنجشنبه ذكر نكردند؟
نه، از پروندهها و اتهامات اطلاعي نداريم. معمولا در اين مواقع اتهام، «اجتماع و تباني» است اما اين تنها در حد حدس است. ما فقط به خاطر اينكه افكار عمومي معلمان علاقهمند است كه در زمان پيش آمدن اين گونه مسائل آموزش و پرورش وارد عمل شود و از آنجايي كه اين كار را وظيفه خود ميدانيم تنها در حد رفع مشكل و از اين زاويه وارد ماجرا ميشويم و خيلي اجازه ورود به جزييات را نداريم.
آيا وزارت آموزش و پرورش با ساير نهادها وارد تعامل ميشود كه وقتي تشكلها ميخواهند درخواستها و اعتراضات صنفيشان را بيان كنند، با حفظ شأن و منزلت و البته حقوق شهروندي با آنها برخورد شود؟
ببينيد ما مرجع صدور مجوز نيستيم و نميتوانيم تعيين كنيم كه اين يا آن تجمع قانوني يا غيرقانوني است. مراجع مربوط هم هيچوقت از ما استعلام نميكنند. ما به صورت كلي به برخورد فيزيكي و دور از شأن با معلمان معترضيم و معتقديم كه با حرمت و احترام بيشتري با آنها رفتار شود.
دايره اختياراتتان در حد همين اعتراض است؟ غير از آن چقدر قدرت چانهزني داريد؟
به هر حال وقتي مشكلي پيش ميآيد بر اساس همين چانهزنيها است كه گاهي موارد تا حدودي حل ميشوند اما در آغاز ماجرا نقشي براي آموزش و پرورش ديده نشده كه آيا ميتواند موافق يا مخالف تجمعي باشد يا خير.
روزنامه اعتماد
نظرات بینندگان