در شرایطی که اوضاع اقتصادی کشور ،به دلیل تنگ تر شدن حلقه ی تحریم های ظالمانه در چند سال اخیر، فقدان بر نامه ریزی دربهره برداری حداکثری از منابع داخلی ،دچار روزمرگی شدنِ مسئولین آموزش وپرورش،که عمدتا مبتنی بر ضعف مدیریت ، و به کار گیری نیرو های ضعیف و صرفا سیاسی ،در بدنه آموزش وپرورش بوده است ،موجب بروز مشکلات فراوانی در این بخش شده است ،که از جمله این مشکلات ، می توان به پرداخت نشدن سرانه دانش آموزیِ ،مدارس و مراکز شبانه روزی، انباشته شدن بدهی قبوض آب ،برق و گاز مدارس و… ، به عنوان چالش پیش روی مدیران مدارس ، نارضایتی معلمان و نالیدن ایشان ازفرقِ، ناشی از تفاوت فاحش ومعنا دار دریافتی شان (مجموعه ی حقوق و مزایا مد نظر است نه صرفا فیش حقوق) با سایر دستگاه های دولتی ، پرداخت نشدن مطالبات از سال ۹۰ به بعد ….و خیلی مسائل دیگر که همه موارد فوق دست به دست هم داده و باعث برگزاری چندین تجمع اعتراض آمیز در سطح کشور توسط معلمان شد،تا جائی که مقام معظم رهبری به موضوع ورود کرده ،حجت را بر همگان تمام ،و در فرازی از فرمایشات شان بیان داشتند که : مسئولان دولت به ویژه مسئولان اقتصادی باید نسبت به آموزش و پرورش و مسائل معیشتی معلمان نگاه ویژه و فراتر از دستگاههای دیگر داشته باشند و بدانند هرگونه هزینه در این مجموعه، سرمایهگذاری برای آینده و ایجاد ارزش افزوده است.
ما هم امید آن داریم مسئولین دولتی و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، در سال همدلی وهمزبانی ملت ودولت ،با تدبیر،به این خواسته منطقی و در کمال احترامِ معلمان ،که به مطالبه رهبری نیز تبدیل شده است ،اقدامی در خور شان معلمان وبه دور از جارو جنجال انجام دهند.
با وجود موارد فوق اما،از یک نکته نباید غافل شد و آن اولویت قائل شدن و سرمایه گذاری برای آموزش وپرورش به عنوان زیر بنائی ترین نهاد است آن هم برای همیشه نه به صورت موقت و برنامه ای موقت که حکم مسکن داشته باشد، چرا که، از شاخصه های توسعه یافتگی جوامع ،وضع نظام های آموزشی آنها، و نوع نگاه حاکمیت ،به مقوله آموزش وپرورش و فرهنگ می باشد ، در نظاماتی که آموزش و پرورش ، یک نهاد زیر بنائی وبه عنوان اولویت درجه یک تعریف شده است رشد و بالندگی در سایر زمینه ها را به دنبال داشته است و در نظاماتی مانند کشور ما ،تا مادامی که به عنوان یک نهاد هزینه ای عریض وطویل، به آموزش وپرورش نگاه شود(دیدگاهی که متاسفانه این روزها تحت این عنوان که معلمان زیادند پس نمی شود کاری کرد) امیدی به رسیدن به آرمان ها ی ترسیمی، منبعث از سند چشم انداز توسعه وجود نخواهد داشت ، در این میان نوع نگاه حکومت و،توجه به آموزش و پرورش استثنائی، و میزان سرمایه گذاری دراین بخش ،که جمعیتی حدود ۱۳درصداز دانش آموزان جامعه را تحت حمایت آموزش های فراگیر و ویژه خویش داردمبینِ میزان رشد و توسعه یافتگی آن جامعه ،به لحاظ توسعه فرهنگی شمار می رود ،لذا بر آن شدیم ، به بهانه گرامی داشت هفته معلم و پاسداشت زحمات همه معلمان ایران زمین، به خصوص معلمان صبور و پرتلاش کودکان استثنائی ، از مسئولان با تدبیر و مدیری،همانند دکتر مجید قدمی ریاست سازمان آموزش وپرورش استثنائی کشور، و دیگر دست اندکاران تعلیم و تربیت کودکان و دانش آموزان استثنائی،که با متانت ، و به دور از بزرگ نمائی و رسانه ای نمودن ، اقدامات انجام گرفته ،با مدیریت منطقی وعلمی ،از همین امکانات محدود آموزش و پرورش ،در بخش آموزش و پرورش استثنائی،به نحو مطلوب استفاده ،و موجبات ارتقای نگرش عمومی نسبت به این گروه از دانش آموزان ،وافزایش انگیزه خدمت بی مزد و منت ،به دانش آموزان استثنائی را در معلمان این گروه از دانش آموزان ،فراهم نموده اند، هرچند تا رسیدن به ایده آل فاصله بسیار است ، صمیمانه خسته نباشید و خدا قوت گفته وتشکر و قدردانی نمائیم .
از جمله اقدامات قابل تقدیر دکتر قدمی و مجموعه کارکنان پر تلاش وزحمت کش آموزش وپرورش استثنائی کشورکه می توان آن ها را به دو بخش پرسنلی و دانش آموزی تقسیم نمود ،به موارد زیر اشاره می شود:
در بخش پرسنلی
۱- تلاش در جهت احیاءِ بندهائی از حقوق و مزایای کارکنان ومعلمان آموزش و پرورش استثنائی ، که قبل ازاجرای لایحه خدمات کشوری هرچند ناکافی ،اما در احکام کارگزینی معلمان وجودداشت، ولی با اجرای لایحه خدمات کشوری معروف ،که به دلیل عدم اجرای صحیح در آموزش و پرورش،ظلم بر معلمان را شدت بخشید ، مواردی همانند:
* افزایش امتیاز سختی کار(،افزایش امتیاز سختی شرایط کار ، در زمان ریاست قبلی ایشان اعمال شده و دکتر قدمی در صدد افزایش آن هستند،)،
سنوات ارفاقی،(هر ۵ سال ۶ سال خدمت از هر لحاظ برای معلمان استثنائی لحاظ می گردد ) و لحاظ کردن آن در احکام کارگزینی، پرداخت نمودن حق بیمه ی سهم کارمند، ناشی از اعمال سنوات ارفاقی
* تلاش جدی جهت برقراری حق مسکن ،فوق العاده ویژه آموزش وپرورش استثنائی و….ودیگر برنامه هائی که در همایش ها ومناسبت ها مطرح می فرمایند در بخش پرسنلی امیدوار کننده است
* تلاش در جهت افزایش فوق العاده سختی کار برای معلمان مدارس عادی که دانش آموز استثنائی (تلفیقی) در کلاس درس شان دارند، به عنوان یک مشوق و انگیزه برای پذیرش دانش آموزان استثنائی در مدارس عادی
و….. مواردی که ذکر همه موارد دراین مقال نمی گنجد .
در بخش دانش آموزی
به زعم نگارنده، اقدامات سازمان آموزش وپرورش در بخش رفاهی و خدماتی دانش آموزان ،والدین را امیدوار و موجب افزایش محبوبیت ،و مقبولیت مجموعه عوامل و پرسنل استثنائی در میان والدین گردیده است، که به نظر می رسد عمدتا ناشی از سیاست های سازمان مرکزی و توجه به موارد زیر باشد:
نگاه بلند و ویژه ایشان به آموزش تلفیقی و فراگیر کودکان استثنائی در کنار دانش آموزان عادی با هدف توجه بیشتر به عدالت آموزشی تمام دانش آموزان ایران اسلامی،اتفاقی که در دنیا خیلی وقت پیش رخ داده وهم اکنون دانش آموزان و خانواده های شان، طعم شیرین پذیرفته شدن در درون اجتماع را چشیده اند ،ودیگر به خاطر ضعف فرهنگ فرزند معلول شان را مخفی نمی کنند ،موضوعی که برای ما ایرانیان لااقل در تعدادی از استان ها هنوز یک معضل اساسی است .
اهل فِکر و هِمّت و ،شور وشعور و کوششم داوَری هایِ غلط، درباره ام مَقبول نیست
عِزّت نَفسَم، مرا نزد همه مُمتاز کرد با تَرحُّم ،گر نگاهم می کنی، مَعقول نیست
نَقصِ جِسمی، مانع کار وتلاش من نشد هیچ مَعلولی، به جُرم عِلتَش مَعزول نیست
* رفع مشکل ایاب و ذهاب وپرداخت صددرصد هزینه در مناطق محروم (۲۰استان) و البته در مناطق برخوردار قسمتی از هزینه باید توسط والدین پرداخت گردد
* افزایش ۳۵درصدی بودجه آموزش وپرورش استثنائی ،در شرایطی که این رقم در وزارت آموزش وپرورش ۲۳درصدبوده است قطعا منبعث از تعامل قوی دکتر قدمی با دولت و مجلس حاصل شده است
* تامین بیمه درمان ، دارو و خدمات توان بخشی، با شناسایی دانش آموزانِ واجدشرایطِ خدمات درمانی دارویی و توان بخشی ، این هزینه ها برای این دانش آموزان با نیازهای ویژه به صورت کاملارایگان انجام می شود که گام مؤثری در جهت اجرای عدالت آموزشی و ایجاد انگیزه در والدین به منظور ثبت نام و هدایت فرزندانشان به مدارس استثنائی است .
کاشت حلزون به صورت مجانی برای دانش آموزان ناشنوا
کمک های مالی به دانش آموزان بی بضاعت و محروم از نعمت پدر، که علاوه بر تحمل معلولیت، رنج محرومیت را نیز متحمل می شوند ،از دیگر کارهای زیبای ایشان می باشد که البته از چند سال قبل شروع،و ایشان با جدیت دنبال می کنند .
اجرای الکترونیکی طرح سنجش، و پوشش حداکثری آن برای دانش آموزان پایه اول، با هدف غربالگری ومداخله به هنگام در تشخیص بیماری ها ومحدودیت ها.
گفتنی است دکتر مجید قدمی در یک دوره هفت ساله از سال ۷۹ لغایت ۸۶ ریاست سازمان آموزش وپرورش استثنائی کشور را عهده داربودند که اقدامات تخصصی و قابل تاملی انجام دادند ،اما به جهت سپرده شدن چندین ساله مدیریت عالی سازمان آموزش وپرورش استثنائی کشور ،ونیز مدیریت های استانی به افراد غیر متخصص ، روند رو به رشد آموزش وپرورش استثنائی در دوره مورد اشاره، در برهه ای متوقف و سپس ،سیر قهقرائی به خود گرفت، و حتی جناب دکتر قدمی به دلیل ایجاد پس انداز آتیه برای دانش آموزان استثنائی که سال ها برای آن تلاش کرده بودند و می رفت تا با پرداخت مستمری از محل اعتبارات مشترک بانک کشاورزی وسپرده گذاری های ۵ ساله دولت ، آینده ای روشن ، برای دانش آموزان معلول رقم بخورد ،مورد مواخذه قرار گرفته و بر اساس خواست مسئولان طرح ابتر و نیمه کاره رها گشت ،وده ها اقدام کارشناسی شده دیگر ، البته در زمان ریاست قبلی سازمان، تحرکات و اقداماتی برای احیاء خدمات قبلی انجام گرفت که قابل ارج است ،
درپایان از مسئولین سازمان آموزش وپرورش استثنائی کشور ، به طور ویژه در خصوص استرداد حق و حقوق معلمان شاغل به خدمت در مدارس استثنائی، ناشی از:
اعمال ضریب ۱/۲ موضوع ضوابط اجرائی تبصره ۵ ماده واحده قانون تشکیل سازمان آموزش وپرورش استثنائی کشور، در حقوق ومزایای مستمر افراد در طول سال ۸۷ وبعد از آن که به فراموشی سپرده شده است، و بر اساس رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری (لینک زیر) ، پرداخت آن ،قانونی تشخیص ،و آموزش و پرورش ملزم به اجرای آنست، تقاضای اقدام عاجل و سریع داریم.
برای دیدن رای عمومی دیوان عدالت اداری ( اینجا ) کلیک کنید .
این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید