چاپ کردن این صفحه

نعمت‌اله‌ فاضلی جامعه‌شناس در اجتماع یاد یاران البرز:

" مدرسه و معلم آگاه تنها نهاد سازمان یافته جمعی برای پرورش سوژه مدرن از ایران و ایرانی‌ است "

گزارشگر : رضا قاسم پور / خبرنگار صدای معلم

گروه اخبار/

بررسی نقش مدرسه و معلم آگاه در مدرن سازی و مدرنیزاسیون جامعه ایران در صدای معلم

سه‌شنبه نهم دی ماه ۴۰۴ به همت مجموعه فرهنگی « یاد یاران » سخنرانی دکتر نعمت‌اله فاضلی جامعه‌شناس و استاد دانشگاه با حضور تعدادی از فرهنگیان پیشکسوت استان البرز در مجموعه فرهنگی قلم عظیمیه کرج برگزار گردید.

پس از سخنان آغازین یعقوبی دبیر یاد یاران در خصوص فلسفه وجودی مجموعه و تشریح چرایی و چگونگی فعالیت‌های یاد یاران، فاضلی با موضوع « برای پیشرفت ایران چه باید کرد؟ » سخنرانی نمود .

در پایان پرسش‌های حاضرین پیرامون مسائل روز پاسخ گفته شد و همچنین از استاد پیش کسوت فرهنگی ، وکیلی معاون اسبق ناحیه ۳ کرج تجلیل به عمل آمد.

 مسیر توسعه بن‌ بست ندارد

فاضلی در ابتدا با اشاره به تلاش‌های قلمی و قدمی طیف‌هایی از کنش گران سیاسی، نویسندگان و هنرمندان سده اخیر افزود: متاسفانه خروجی تلاش‌های برخی از این طیف‌ها ، ساخت تصویر مشوش و ایجاد ذهنیت جمعی یاس و نامیدی‌ و عقب‌ماندگی تاریخی از ایران معاصر در چشم مخاطبان می‌باشد. این طیف‌ها تاریخ معاصر ایران را امید بخش نمی‌دانند بلکه برآیند حرکت را رو به ویرانی و بن‌بست ترسیم کرده‌اند.

 ایران سرزمین لم‌یزرعِ کلنگی نیست

در نظریه‌های چپ مارکیستی ، تصویر ارائه شده از ایران ویرانگر است . عده‌ دیگری از روشنفکران همچون دکتر زیباکلام در کتاب « ما چگونه ما شدیم » ایران را سرزمین کویری و خشک و لم‌یزرع از نوع شبه مستعمره ترسیم می‌کنند. ذهنیت ایجاد شده از مردم ایران ، ناتوانی در ساختن سرزمینی آباد، آزاد و روزآمد می‌باشد. از طرفی طیف مذهبیون نیز بعضا شروع تاریخ  ایران را از انقلاب ۵۷ فرض کرده و ایران را نابالغ و کلنگی جلوه می‌نمایند.

طیف لیبرالیستی مدرن نیز فاقد نظریه‌های امید بخش بوده و خبط و‌ خطا و کم‌ بینی‌های خود را دارند.

پُرسایی، نویسایی و خوانایی معلمان

فاضلی در ادامه با اشاره به این که مدرسه بنیادی‌تدین نهاد معاصر و مادر جامعه است افزود: ایجاد ذهنیت مثبت نسبت به ایران ، اولین مسئولیت معلمان برای ساخت ایران مدرن است. به باور دکتر فانی وزیر اسبق آموزش و پرورش هیچ‌ گاه مدرسه و معلم در ایران در اولویت نبوده است. ولی من معتقدم به دلیل روابط چهره به چهره هنوز با وجود ظهور فضای مجازی، رسانه‌ها، شهرنشینی و... مدرسه در کانون توجهات تربیت بوده و در این عرصه یکه‌ تاز و بی‌رغیب است.

در واقع ، مدرسه و معلم آگاه تنها نهاد سازمان یافته جمعی برای پرورش سوژه مدرن از ایران و ایرانی‌ است. معلم مدرن ؛ خوانا، نویسا، پرسا و شجاع بوده و این ویژگی‌ها را به دانش‌ آموزان منتقل می‌کند. ستون فرهنگی جامعه و مهمترین نهاد فرهنگی ایران معاصر مدرسه بوده و بازیگر اصلی نهاد مدرسه و معلم است .

 قاجاریه؛ آغازگر تجدد در ایران

فاضلی در ادامه با اشاره به اصطلاح جامعه در حال گذار ایران افزود: هیچ جامعه‌ای نمی‌تواند در حال گذار طولانی مدت باشد . مگر می‌شود یک قرن ملتی معلق باشد ؟ اصولا تعلیق تاریخی و پادرهوایی بی‌معناست.

ایرانی‌ها نه می‌خواستند و نه می‌توانستند مدرنیته را از اروپا تقلید کننند. جوامع مستقل در ارتباط خود انگیخته از همدیگر یاد می‌گیرند نه تقلید. ما از دوره قاجار چشم‌ انداز آبادانی داشتیم و داریم و اندرخم یک کوچه نبودیم.

در پاسخ به این پرسش که برای آبادانی ایران چه باید کرد باید گفت که شناخت تاریخ معاصر و به رسمیت شناختن این تاریخ و شناخت ویژگی‌های جامعه مدرن در اولویت است. ماهیت تاریخ معاصر تجدد است. هیچ تقدیری برای هیچ ملتی وجود ندارد.
.

 فیلم‌مارمولک، آغازی بر سوژه مدرن

از منظر روان شناسی ، عمق پنهان انسان قابل فهم نیست. دانش همواره ناقص و ناتمام است. در ایران معاصر ، تولد سوژه‌ای مدرن از فیلم‌هایی چون مارمولک، اینجا چراغی روشن است، سگ کشی ، زیر نور ماه و... استارت خورده‌ است.

مدرنیته صفر و صدی، بهشت و جهنم نیست بلکه ساختارهای اجتماعی را ناهمگن و هویت‌ها را هیبریدی می‌کند. ایجاد بحران‌ها ، معنا و گفت و گو و تفکر انتقادی مدارا و تساهل و تسامح ایجاد می‌کند. مدرنیته مذهب را صیقل می‌دهد اما از بین نمی‌برد .

سوژه مدرن نمی‌تواند بدون تناقض باشد.سوژه مدرن قدسیت ندارد . مدرنیته مقدس نیست.

بررسی نقش مدرسه و معلم آگاه در مدرن سازی و مدرنیزاسیون جامعه ایران در صدای معلم

بررسی نقش مدرسه و معلم آگاه در مدرن سازی و مدرنیزاسیون جامعه ایران در صدای معلم

بررسی نقش مدرسه و معلم آگاه در مدرن سازی و مدرنیزاسیون جامعه ایران در صدای معلم

بررسی نقش مدرسه و معلم آگاه در مدرن سازی و مدرنیزاسیون جامعه ایران در صدای معلم

بررسی نقش مدرسه و معلم آگاه در مدرن سازی و مدرنیزاسیون جامعه ایران در صدای معلم

پایان گزارش/

بررسی نقش مدرسه و معلم آگاه در مدرن سازی و مدرنیزاسیون جامعه ایران در صدای معلم


ارسال مطلب برای صدای معلم

این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

درخواست همیاری ( کمک مالی )

بررسی نقش مدرسه و معلم آگاه در مدرن سازی و مدرنیزاسیون جامعه ایران در صدای معلم

جمعه, 12 دی 1404 15:51 خوانده شده: 19 دفعه

در همین زمینه بخوانید: