در نظر و زبانم، میان "درس" و "علم" یا دقیق تر اگر بگویم؛ میانِ "مدرّس" و "معلّم"، تمایزی عزیز هست.به زبان منطقی (بین این دو مفهوم، نوعی نسبتِ عموم و خصوص مطلق، برقرار است.یعنی هر معلمی ، عموما مدرس، هم هست اما بخشی از مدرس ها، معلمند و بخشی دیگر[که ازقضا، کم نیستند]، نه!) معلمانِ خوب، کارشان همان زندگی شان است اما مدرسانِ خوب، زندگی شان هم جزوِ کارشان است.
هدفِ درس و تدریس، لزوما سر از "مدرک و مقام و شغل" درآوردن است هدفِ علم و تعلیم، اساسا سر از "درک و مرام و شأن" بَرکردن. مرزهایِ حسّاسیتِ یک مدرس، "ناشنیده گرفتنِ درس"است مرزهایِ حسّاسیتِ یک معلم، "نادیده گرفتنِ درد".
یک مدرسِ خوب، "شیوه هایِ تازه یِ پاسخ یابی و شرح نویسی و خلاصه دانی و نیز حیله هایِ حلّالِ تِست زنی و و ترقی ِ میانگینِ نمرات" را می آموزد و می آموزانَد یک معلمِ خوب، "روش هایِ نو و نیکویِ اندیشیدن و پُرسیدن و نقدکردن و نیز عشق ورزیدن و تعالیِ مراتبِ اخلاقی زیستن" را می آموزد و می آموزاند.
معلمان، به بسیاری از ساحات انسانیِ "انسانِ پیشِ رویِ خود"(از جمله تن و توان و ریشه و پیشینه و خُلقیات و خیالات و استعدادهایِ هوشی و عاطفی او) متوجه اند و متأمِل مدرسان اما تنها به_با ذهن و هوش و حافظه و فاهمه یِ "شاگردِ درسی و رسمی خود" متوجّه و مُواجهند. شعاعِ نقش و نفوذِ یک مدرس، تا دامانِ درس و مدرسه و نهایتا مَکسبِ متدرّسانش است شعاعِ نقش و نفوذِ یک معلم، تا کرانه هایِ زندگی و ذهنِ متعلّمان...
بنابر اینها است که در میانِ "صَف و صِنفِ خیلِ آموزگارانی" که می بینیم و می شناسیم؛ "مدرسانِ خوب" ، بسیار، کَمَند و "معلمان خوب"، کم تر و انگشت شمارتر.هرچندکه ایشان البته انگشتر و بسا نگینِ حلقه یِ آموزگارانند.
ازهزاران، اندکی زین صوفی اند/باقیان، در دولتِ او می زیند اما نکته ای نغز و تیز نیز باید درمیان گذاشت که: همین "منصب تعلیم"، خود، به زیرِ زلفِ دوتای اش، کمین گاهی ست که می تواند کمندِ آزادگان باشد و دامِ راهروان.
منصبِ تعلیم، نوع[ی] شهوت است/هر خیالِ شهوتی در ره، "بُت" است مگراینکه "عاشق"باشی و بس!.چه، "بی غرض" نبوَد به گردِش ، در جهان/غیر ِ جسم و غیر ِ جانِ "عاشقان" عاشقان را کار نبود با وجود/عاشقان را هست بی سرمایه ، سود غیر ِ معشوق اَر تماشایی بُوَد؛/عشق نبود، هرزه سودایی بُوَد! ای خدا از عاشقان خشنود باد/عاشقان را "عاقبت ، محمود" باد
این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید